Previous Next

«Від законного оформлення земель сільськогосподарського призначення залежить наповнення місцевих бюджетів», – Євген Греков

Надрукувати

Заступник голови облдержадміністрації Євген Греков на брифінгу поінформував про результати проведення на Полтавщині аудиту використання земель сільськогосподарського призначення. Виявлено, що на території області з порушеннями земельного законодавства використовується близько 15 тисяч гектарів земель сільськогосподарського призначення.

Робота з проведення аудиту стартувала ще торік. Активна фаза почалася з березня 2020-го. При райдержадміністраціях були сформовані робочі групи й розроблений алгоритм дій.

«До сільських рад і ОТГ робочі групи спрямовували запити щодо наявності земель, які використовуються із порушеннями законодавства. Потім дані опрацьовували в територіальних підрозділах Держгеокадастру. Далі комісії при РДА аналізували інформацію, одержану від сільрад і Держгеокадастру й формували кінцеву таблицю. Дані про виявлені порушення спрямовували до управління Держгеокадастру, в якому призначали контрольні заходи, – розповів Євген Греков. – Провели 453 заходи державного контролю за використанням і охороною земель на площі понад 13,5 тисячі гектарів. За результатами 403 із них виявлено порушення вимог земельного законодавства на площі 12,3 тисячі гектарів. Були видані приписи, складені протоколи про адміністративні правопорушення й винесені постанови про накладення адміністративних стягнень».

Євген Греков розповів, що за значними порушеннями, де великі площі оброблялися без правовстановлювальних документів – договорів оренди, актів постійного користування – матеріали передавали до органів поліції, прокуратури, які реагували за цими фактами. Були порушені кримінальні провадження. Наразі вони перебувають на розгляді підрозділів Головного управління Національної поліції в Полтавській області.

«Не всі органи місцевого самоврядування підійшли належним чином до підготовки запитуваної інформації. Її частину, можливо, приховували – про потенційні порушення, які могли б бути їм відомі. Інформували райдержадміністрації, що на території сільрад, наприклад, або взагалі відсутні порушення, або вони на незначних площах. Один із районів, де виникла така ситуація, – Кобеляцький. За інформацією сільських рад, порушення були встановлені на площі близько 50 гектарів по району. Коли ж одна із землевпорядних організацій, яка допомагала роботі комісії при РДА, аналізувала документи, здійснювала фактичні виїзди, провела незалежний аудит, то порушень виявили в рази більше – на площі в кілька тисяч гектарів», – зазначив Євген Греков.

Він пояснив, що коли інформація від органів місцевого самоврядування надходить неповна, це не дає можливості цілком зрозуміти стан справ у сфері й оперативно відреагувати.

«Ми неодноразово зверталися до органів місцевого самоврядування, наголошували, що від законного оформлення земель сільськогосподарського призначення, які фактично використовуються, залежить наповнення місцевих бюджетів, офіційне працевлаштування, виплата офіційної зарплати особам, які проживають на території сільської ради, району. Органи місцевого самоврядування насамперед мають бути зацікавлені й сприяти належному оформленню земель на території своїх громад. Недостовірні чи неповні дані, які подають сільські ради, все одно будуть виявлені під час незалежного аудиту використання земель», – додав Євген Греков.

Поінформував, що нині незалежний аудит триває у Полтавському районі, інші райони також планують його проводити.

Євген Греков розповів, що в програмах державної та регіональної підтримки, які планують впроваджувати з наступного року, один із пріоритетів – тваринництво. Наголосив на збереженні пасовищ і сінокосів для розвитку цього напрямку.

Також заступник голови облдержадміністрації додав, що за дорученням постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин почалася розробка нової регіональної Програми розвитку та підтримки аграрного комплексу Полтавщини на період до 2025 року.

«Затверджено склад робочої групи, до якої намагалися залучити представників кожного кластера – підприємців, сільгоспвиробників, фермерських господарств, які потенційно можуть скористатися цією підтримкою, щоб проаналізувати, які заходи ефективні й за якими напрямками її потрібно посилити. Перше засідання групи відбудеться наступного тижня, обговорять перспективні напрямки. Розроблений групою проєкт буде виставлений на громадське обговорення. До кінця року програма обов’язково має бути затверджена», – підсумував Євген Греков.