• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

Нацбанк виводить із обігу монети номіналом 25 копійок та старі банкноти до 2003 року

Монети 25 копійок перестануть бути платіжним засобом в Україні та будуть вилучені з обігу з 1 жовтня 2020 року. Тобто ними не можна буде розраховуватися за товари чи послуги, повідомляє Національний банк України.

Нині 25 копійок не розмінюються через вилучення з обігу монет номіналами 1, 2 та 5 копійок, що відбулося торік. Завдяки їх вилученню з обігу ця проблема вирішиться.

Але це не привід для хвилювання. Громадяни зможуть без обмежень та безкоштовно обміняти ці монети на монети та банкноти інших номіналів, кратних 10 копійкам, упродовж наступних трьох років:

- упродовж першого року з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2021 року включно – в усіх відділеннях українських банків;

- упродовж трьох років з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2023 року включно – у Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзенбанк Аваль, ПУМБ).

Про вилучення з обігу застарілих банкнот

Банкноти гривні старих зразків, уведені в обіг до 2003 року, перестануть бути платіжним засобом в Україні та будуть вилучені з обігу з 01 жовтня 2020 року.

Надто велика різноманітність банкнот і монет призводить до плутанини в гаманцях та зайвого часу під час здійснення розрахунків.

Громадяни зможуть без обмежень та безкоштовно обміняти їх банкноти на монети та банкноти інших номіналів та зразків упродовж наступних трьох років.

Про активніше виведення з обігу паперових 1, 2 гривневих банкнот

1 жовтня 2020 року Національний банк також активніше вилучатиме з обігу паперові банкноти номіналом 1 і 2 гривні та монет 1 гривня 1996 року золотистого кольору.

На відміну від 25 копійок та старих банкнот, уведених у обіг до 2003 року,  вони поки що залишаться у готівковому обігу. Їх не потрібно спеціально обмінювати, ними можна продовжувати розраховуватися. Але ті банкнтоти і монети, що потраплятимуть у банки, не повертатимуться назад у обіг.

Поступово їх ставатиме все менше, натомість вони замінюватимуться відповідними номіналами обігових монет зразка 2018 року сріблястого кольору.

Вилучені з обігу монети та банкноти будуть утилізовані Національним банком. Для чого НБУ це робить?

У перспективі банкнотно-монетний ряд гривні скоротиться із 17 до 12 номіналів. Так він наблизиться до найпоширенішої світової практики: усього залишиться 6 номіналів монет та 6 номіналів банкнот. Це зробить готівкові розрахунки зручними, простими та комфортними.

 

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk