Навчальний рік у Полтавській області розпочнеться вчасно

Надрукувати

Департамент освіти і науки облдержадміністрації вживає вичерпних заходів щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) у закладах освіти області, збереження здоров’я учнів та працівників.

Для забезпечення своєчасного початку 2020/2021 навчального року в закладах освіти створюються безпечні умови навчання. Школи готові до роботи при можливих змінах епідемічної ситуації.

Департаментом освіти і науки видано наказ від 16.06.2020 №162 „Про підготовку матеріально-технічної бази закладів освіти області до роботи в новому 2020/2021 навчальному році та в осінньо-зимовий період”, яким, зокрема, передбачено заходи щодо зміцнення матеріально-технічної бази, виконання вимог нормативно-правових актів із безпеки життєдіяльності та охорони праці в закладах та установах освіти області, забезпечення протипожежними системами та засобами (автоматичними системами пожежної сигналізації та пожежогасіння, вогнезахист будівельних конструкцій тощо). 

Відповідно до зазначеного наказу в термін до 25.08.2020 буде проведено комісійні огляди готовності закладів освіти до початку нового навчального року з оформленням відповідних Актів прийому. Освітній процес розпочнеться винятково в приміщеннях тих освітніх закладів, яким буде підписано акти готовності до навчального року комісіями, до складу яких включено представників державної служби України з питань праці, пожежного нагляду, Держпродспоживслужби, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Наразі підготовка до 2020/21 навчального року проводиться відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 14.07.2020 № 586 „Деякі питання захисту дітей в умовах боротьби з наслідками гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2”, Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів у закладах освіти в період карантину в зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), затверджених постановою Головного державного санітарного лікаря України від 30.07.2020 № 42 та рекомендацій Міністерства освіти і науки України щодо організації роботи закладів загальної середньої освіти у 2020/2021 навчальному році від 05.08.2020.

Департамент освіти і науки ОДА забезпечив заклади освіти, що утримуються з обласного бюджету, коштами на суму 382,1 тис. грн. для придбання дезінфекційних, антисептичних засобів та засобів індивідуального захисту. Додатково на зазначені заходи заплановано використати 800,0 тис. грн.

Керівники усіх закладів освіти мають докладні роз’яснення дій та рішень в умовах адаптивного карантину при умові його продовження.
Відповідно до рекомендацій Міністерства освіти і науки України, керівникам закладів освіти рекомендовано запровадити гнучку структуру навчального року – передбачити можливість змінювати терміни канікул, початку і завершення семестрів з урахуванням епідеміологічної ситуації. Для мінімізації пересування учнів у приміщеннях закладу за класами має бути закріплено окремі навчальні кабінети. Під час уроків учителі обиратимуть ті види діяльності, які мінімізують безпосередній фізичний контакт між учнями.

У школах буде дотримано соціального дистанціювання і правил гігієни. Педагоги спілкуватимуться із батьками переважно дистанційно.

Керівникам закладів освіти рекомендовано:

З метою забезпечення якісного виконання освітніх програм, вчителі на початку нового навчального року з’ясують рівень опанування учнями навчального матеріалу, який вони вивчали дистанційно наприкінці 2019/2020 навчального року, і визначать необхідність повторно вивчати цей матеріал.

Організація перевезень дітей шкільними автобусами буде здійснюватися відповідно до чинних нормативно-правових актів України щодо забезпечення безпеки дорожнього руху та перевезення пасажирів автобусами.

Також нагадуємо, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України „Деякі питання захисту дітей в умовах боротьби з наслідками гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2” та Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів у закладах освіти в період карантину в зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) – рішення щодо особливостей організації освітнього процесу в закладах освіти в умовах “зеленого”, “жовтого” та “помаранчевого” рівнів небезпеки приймає педагогічна рада закладу з урахуванням тимчасових рекомендацій Головного державного санітарного лікаря щодо протиепідемічних заходів у закладах освіти. При “червоному” рівні відвідування закладів освіти здобувачами заборонено, отже освітній процес відбуватиметься дистанційно.

Департамент освіти і науки облдержадміністрації