Previous Next

Максим Степанов роз’яснив критерії поділу на зони поширення епідемічної небезпеки COVID-19

Надрукувати

Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов на селекторній нараді з регіонами роз’яснив порядок поділу на зони поширення епідемічної небезпеки COVID-19.

«Ми запровадили чотири національні показники, за якими вимірюється епідеміологічна ситуація в кожній області. Перший – рівень наповненості ліжок у лікарнях, визначених для лікування хворих на COVID-19. Він не повинен перевищувати 50% від загальної кількості цих ліжок, – сказав Максим Степанов. – Другий показник – кількість тестувань, яка має бути не меншою, ніж 24 на 100 тисяч населення. Третій – рівень захворюваності. Він вимірюється від загальної кількості протестованих людей, які звернулися з ознаками коронавірусної хвороби, тобто з підозрою, або людей, які перебували в контакті з тими, хто захворів на COVID-19. Їх усіх тестують. Якщо показник протестованих перевищує 11 відсотків, то це вже підвищення. Простіше кажучи, якщо 100 людей протестували і в 11 й більше з них позитивний результат, то це вже порушення третього показника. Четвертий – динаміка захворюваності. Вона вимірюється упродовж семи днів до попередніх семи. Має не перевищувати 10 відсотків». 

Максим Степанов пояснив, що для того, аби в області було визначено, що є підвищений рівень небезпеки, потрібно, щоб один із цих показників порушувався п’ять днів поспіль. 

«Не один-два, а саме п’ять днів поспіль загалом по області. Якщо така ситуація склалася, то потім розглядається ситуація по районах області, містах. Визначається питома вага рівня захворюваності кожного району й міста. Якщо від 5 до 20 відсотків – це жовтий рівень небезпеки. Від 20 до 50 відсотків – помаранчевий. Вище 50 відсотків – червоний», – додав Міністр охорони здоров’я України.

Максим Степанов звернув увагу, що збільшується кількість госпіталізацій. Почасти спостерігають погіршення перебігу хвороби у людей, більшає важких хворих. 

Зі свого боку очільник Полтавщини зазначив, що область перебуває в зеленій зоні карантину, однак готова до будь-яких сценаріїв.

«Три днів поспіль в Україні фіксують антирекорди поширення COVID-19. Попри це на Полтавщині вдається втримувати ситуацію. Нині ми перебуваємо в зеленій зоні карантину. Завдяки спільним зусиллям держави, області, місцевого самоврядування, волонтерів та бізнесу інфекційні відділення лікарень, які працюють із хворими на коронавірусну хворобу, на 100 відсотків забезпечені засобами індивідуального захисту на два місяці вперед, – сказав голова облдержадміністрації Олег Синєгубов. – Ризики надто високі, щоб розслабитися і втратити контроль над ситуацією. Дотримання карантинних заходів – необхідна вимога часу».