Previous Next

«Усі об’єкти будівництва мають відповідати встановленим вимогам доступності», – Дмитро Лунін

Надрукувати

Впровадження процедури інклюзивного проєктування та механізму адаптації завершених об’єктів будівництва до вимог доступності обговорили в облдержадміністрації. Провели онлайн-засідання комітету забезпечення доступності для осіб з інвалідністю та маломобільних громадян до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури.

«Усунення проблем, які виникають щодо доступності споруд для людей з інвалідністю, створення умов для їх комфортного життя – дуже важлива справа. Україна як держава-учасниця Конвенції про права людей з інвалідністю взяла на себе відповідні зобов’язання. У нас триває рік будівництва. Дуже багато інфраструктурних об’єктів будуються в області. Вимог, які ми взяли на себе, потрібно дотримуватися. Крім того, торік прийняті нові державні будівельні норми щодо доступності об’єктів для людей з інвалідністю. Кожна, як проєктна, так і будівельна організація повинна дотримуватися відповідних норм», – наголосив перший заступник голови облдержадміністрації, голова обласного комітету доступності Дмитро Лунін.

Заступник директора Департаменту будівництва, містобудування і архітектури та ЖКГ ОДА Ірина Особік звернула увагу присутніх, що відповідно до закону №2249, ухваленого Верховною Радою, з ужитку виключене слово «інвалід». Розповіла, що питання доступності об’єктів будівництва для людей з інвалідністю потребує вирішення на всіх етапах – проєктування, будівництва й експлуатації.

Зазначила, що члени обласного комітету доступності з представниками Національної асамблеї людей з інвалідністю провели аудиторські перевірки низки об’єктів «Великого будівництва».

«Загалом проєкти зроблені якісно. Є моменти, які мали врахувати ще проєктанти на початковому етапі, – розповіла Ірина Особік. – Особи з інвалідністю – це не тільки ті люди, які пересуваються в кріслах колісних. Є люди з порушеннями зору, незрячі, зі слабким слухом. Тож враховуємо всі питання, які можуть виникати по ходу будівництва. Проєкти будівництва об’єктів мають проходити досить прискіпливу експертизу і в контексті створення доступного середовища. Ми рухаємося в бік європейських стандартів. Доступне середовище має бути на всіх об’єктах, які є та будуються в області, незалежно від того, якої вони форми власності, хто їх зводить та експлуатуватиме».

Дмитро Лунін розповів, що проблемні питання, на які звернули увагу аудитори, враховують і вирішують.

«Наша кінцева мета – надати консультативну допомогу. Всі об’єкти будівництва мають відповідати встановленим вимогам доступності, – сказав Дмитро Лунін. – Крім того, необхідно враховувати всі ці вимоги на стадії розробки проєкту, проєктно-кошторисної документації, щоб потім не виникали ситуації, коли виявляють недоопрацювання й доводиться витрачати кошти й час на перепроєктування й додаткові роботи».

«Внести корегування в проєктно-кошторисну документацію на етапі її розроблення значно легше, ніж у збудований об’єкт. Це додаткові кошти, а іноді й досить серйозні реконструкції та перепланування», – додала Ірина Особік.

Вона розповіла, що представники обласного комітету доступності перевірили й амбулаторії, які будуються на Полтавщині.

Заступник голови облдержадміністрації Катерина Рижеченко зазначила, що увагу на забезпечення безбар’єрності звертають переважно у містах. У сільській місцевості цієї роботи в рази менше. Почасти навіть самі люди з інвалідністю не знають, що передбачає безбар’єрність. Тому потрібно цю ситуацію виправити.

Ірина Особік поінформувала, що при райдержадміністраціях і об’єднаних територіальних громадах мають працювати комітети доступності.