Previous Next

Використання коштів державних субвенцій на Нову українську школу й ремонт харчоблоків обговорили на нараді в ОДА

Надрукувати

Стан виконання державних субвенцій у сфері освіти і зміни в межах реформи деінституалізації обговорили на нараді в облдержадміністрації.

Провів засідання перший заступник голови облдержадміністрації Дмитро Лунін. Участь у заході взяла заступник голови ОДА Катерина Рижеченко, керівники профільних структурних підрозділів ОДА, очільники РДА, міськвиконкомів, ОТГ, органів управління освітою.

«Засідання проводимо за дорученням голови облдержадміністрації Олега Синєгубова. Обговорюємо стан використання коштів освітніх субвенцій, наданих із державного бюджету. Нині це дві основні субвенції – на ремонт і придбання обладнання для їдалень (харчоблоків) закладів загальної середньої освіти і Нову українську школу (НУШ). На Полтавщині не в усіх районах, ОТГ і містах провели тендерні закупівлі, а в деяких адміністративно-територіальних одиницях ще й не почали. Через чотири тижні стартує новий навчальний рік, але не всюди на місцях підготувалися до цього процесу. Якщо до кінця поточного тижня на Prozorro не будуть виставлені тендерні закупівлі щодо харчоблоків і НУШ, то порушуватимемо на рівні Міністерства освіти і науки питання щодо перерозподілу цих коштів на громади, які готові проводити закупівлі. У всіх термін – до кінця тижня», – наголосив Дмитро Лунін.

Нині в частині районів й ОТГ триває підготовка тендерної документації для проведення процедури закупівлі, в інших – оголошення й відкриття торгів. Дві райдержадміністрації й чотири об’єднані територіальні громади не передбачили співфінансування на Нову українську школу. Дмитро Лунін наголосив, що це питання потрібно оперативно вирішити, провести позачергові сесії місцевих рад. У межах субвенції НУШ в освітні заклади мають придбати меблі, комп’ютерну техніку, дидактичні матеріали.

Катерина Рижеченко наголосила, що органам виконавчої влади і місцевого самоврядування необхідно опрацювати постанову Кабінету Міністрів України №586 від 01 червня 2020 року «Деякі питання захисту дітей в умовах боротьби з наслідками гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». Вона стосується сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах і затверджує порядок зарахування дітей на цілодобове перебування до закладів, які здійснюють інституційний догляд і виховання дітей.