Previous Next

Експрес-тестування на гепати С пройшли 75 полтавців

Надрукувати

На Театральній площі обласного центру відбулася вулична акція з нагоди Всесвітнього дня боротьби з гепатитами, організована БО «Світло надії» спільно з Полтавським обласним центром громадського здоров’я.

Крім безкоштовного тестування на гепатит С всі бажаючі змогли проконсультуватися у лікаря-інфекціоніста, фахівця салону краси, тату-салону. Волонтери роздали кілька тисяч флаєрів, виготовлених Обласним центром громадського здоров’я з корисною інформацією щодо соціально небезпечних хвороб. Протягом більш як 2 годин протестувалося 75 полтавців. Усі результати – негативні.

«Те, що цього разу не було виявлено жодного випадку гепатиту С, не повинно нікого заспокоювати. Адже переважна більшість протестованих сьогодні не належала до груп ризику, – говорить лікар-інфекціоніст Наталія Монастирська.  – Якщо результат тесту негативний і протягом останніх 6 місяців людина не мала ризику інфікування, то, ймовірно, вона не хвора.  Але, на жаль, велика кількість інфікованих не знають, що вони – хворі. Бо гепатит С тривалий час протікає безсимптомно: людина не має жодних скарг і, відповідно, не звертається до лікаря. Ми усім пацієнтам радимо обстежуватися на гепатити, особливо, якщо був ризик інфікування – прийом ін’єкційних наркотиків, тату, пірсинг чи манікюр, переливання крові, незахищені статеві контакти».

У ході тестування Наталія Монастирська консультувала усіх бажаючих, до неї підходили з медичними картками, результатами попередніх обстежень. Для тих, хто з гепатитами досі справи не мав, лікар провела короткий «лікнеп»: про шляхи передачі, симптоми та особливості перебіу гепатитів, профілактику.

Медична сестра пересувної лабораторії Тетяна пояснює суть процедури. Одноразові інструменти відкриваються перед пацієнтом. При тестуванні витримані всі карантинні вимоги. Результат обстеження – через 15-20 хвилин.

19-річні полтавці Іван та Анастасія дізналися про вуличну акцію із соцмереж. Друковану продукцію переглядають зацікавлено. Про гепатити знають небагато, тож слухають уважно. Дівчина особливо цікавиться заходами безпеки в салонах.

Майстер манікюру Ксенія розповіла, якою має бути стерилізація інструментів для манікюру, педикюру в закладі.

«Після кожного клієнта ми спочатку кладемо інструменти у спеціальний розчин – на 10-15 хвилин. Потім миємо щіточками під проточною водою. В стоматологічний автоклав кладемо у крафт-пакеті з індикатором. Там набір стерилізується під тиском та при температурі 120 градусів протягом півгодини. Кожен майстер за зміну використовує 3-5 наборів. Автоклав у салоні протягом робочого дня вмикається кілька разів».

Ганна – майстер тату-салону, прийшла і як консультант, і обстежитися.  Проходить тести на гепатити щорічно, бо переконана, що це ефективний засіб захисту не лише для неї, а й для її клієнтів. За словами Ганни, найпопулярнішими серед молоді 18-25 років є тату, проколи вуха, носа, пупка, пірсинг індастріал (штанга для подвійного проколу вуха з сережкою). При цьому зауважує: «тату – це один зі способів самовираження. Але в житті немає нічого, важливішого за здоров’я. Тому якщо не впевнені у безпечності процедури, стерильності інструментів – шукайте іншого майстра».

Навпроти Театральної площі двоє робітників укладають тротуарну плитку.  Волонтер пропонує їм флаєри з інформацією про соціально небезпечні хвороби. Якщо про вірус імунодефіциту хлопці дещо знають, то, як з’ясувалося, про гепатити – майже нічого. Слухають недовірливо і подекуди навіть здивовано. Про те, що гепатит С – «лагідний убивця», який може десятиліттями протікати безсимптомно, а вірус гепатиту В у сотню разів заразніший, ніж вірус імунодефіциту, та ще й міститься майже у всіх рідинах людського організму. Після почутого ховають флаєри до кишень.  Пройти обстеження не можуть – на роботі.

Менш як за пів години після тестування Іван та Настя покидають Театральну площу усміхнені й задоволені – і результатом тестів, і великою кількістю корисної інформації. Прощаються, дякують за можливість обстежитися безкоштовно і швидко.  

КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я»