З 1 серпня на Полтавщині відкривається сезон полювання на пернату дичину

Надрукувати

Мисливський сезон традиційно розпочинається із полювання на пернату дичину. Саме цей вид полювання є одним із найпопулярніших у мисливському середовищі.

Згідно статті 19 Закону України «Про мисливське господарство та полювання», з 1 серпня 2020 року в Україні заплановано відкриття мисливського сезону на дику мисливську птицю, в тому числі й на території Полтавської області.

Тому, вкотре, хочемо нагадати про небезпеку занесення та розповсюдження пташиного грипу.

На сьогодні високопатогенний грип птиці залишається однією з основних проблем для птахівництва і не тільки тому, що він спричиняє великі економічні збитки цієї галузі, а й тому, що загрожує здоров’ю людини.

Грип птиці (Influenza) – висококонтагіозне захворювання птиці, що характеризується пригніченням, септицемією, ураженням респіраторних органів та системи травлення. До вірусу пташиного грипу сприятливі й люди.

Вперше в Україні випадки пташиного грипу реєструвались в період 2005 – 2008 років на території АР Крим, Херсонської, Одеської, Сумської областей. Тоді у птахів виявили підтип Н5N1 вірусу грипу. В 2016 – 2017 роках випадки пташиного грипу підтипу Н5N8 реєструвались в Херсонській, Одеській, Миколоївський, Тернопільський, Чернівецькій областях.

Грип реєструвався серед диких та свійських птахів. В січні 2020 виявлено випадки грипу птиці у господарствах Вінницької.

Основні шляхи занесення пташиного грипу – перелітна птиця, яка здатна заносити вірус з країн неблагополучних по даній хворобі.