Previous Next

Реставраційні роботи в Кадетському корпусі планують розпочати в вересні

Надрукувати

У Полтавській ОДА розглянули науково-проєктну документацію «Протиаварійні роботи при підготовці до реставрації пам’ятки архітектури національного значення – Кадетського корпусу».

«Кожен крок, який робиться і вже зроблений для порятунку будівлі та її реставрації, виважений, щоб через 5,10 років не виникало критики, запитань щодо порушень чи недотримання певних норм. Ця будівля не повинна отримати нове обличчя, а отримати другий шанс на життя. Департамент культури і туризму готовий надати всебічну підтримку. Ми всі повинні переконатися, що Кадетському корпусу нічого не загрожує, бо це не самовільні роботи, а реально зважені законодавчо обґрунтовані рішення», – сказала заступник директора Департаменту культури і туризму ОДА   Інна Шерстюк.

Як розповіла науково-методичний керівник проєкту реставрації  Кадетського корпусу Оксана Бєлявська, до документації включені науково-дослідницькі роботи, матеріали обстежень, науково-проєктні роботи. У результаті сформували реставраційне завдання. За цим документом проводитимуть реставрацію.

Усі роботи на пам’ятці розподіллять на два етапи.

Перший – аварійні та невідкладні роботи:

- консервація, реставрація та відновлення верхніх рядів мурувань стін і колон;

- відновлення покрівлі, даху, світлового ліхтаря;

- виготовлення точної копії куполу, з використанням історичної та автентичної документації;

- улаштування системи водовідведення.

Другий етап – це комплексні ремонтно-реставраційні роботи.

Також Оксана Бєлявська зазначила, що об’єкт за результатами обстежень підлягає реставрації.

«Головним є збереження автентичності пам’ятки. Тому декор і структуру будівлі не змінювали», – сказала Оксана Бєлявська.

На Кадетському корпусі буде відновлено купол у його первісному вигляді, тобто таким яким він був до його реконструкції 1957 року.

Роботи планують почати в вересні цього року.