Питання відселення жителів від ГЗК обласна влада триматиме на контролі

Надрукувати

Голова облдержадміністрації Олег Синєгубов зустрівся з громадою сіл  Єристівка,  Бондарі, Остапці, Василенки. Ці населені пункти розташовані біля гірничо-збагачувального підприємства. Громаду турбує питання відселення від ГЗК.

Люди скаржаться на погану екологію, високий рівень захворюваності.

Як розповів  генеральний директор Біланівського ГЗК Юрій Химич, відселення заплановано до 2025 року, але вони планують його закінчити до 2023 року включно. Незважаючи на це, жителі скаржаться на занижену ціну компенсації за їхні садиби та землі, яку пропонує ГЗК, мотивуючи тим, що вони за ці кошти не зможуть купити рівноцінне житло в Кременчуцькому районі. Це і є основною причиною непорозуміння.

Голова облдержадміністрації Олег Синєгубов зазначив, що насамперед варто перевірити, чи дотримуються всіх законних підстав при укладанні договорів з населенням.

«Головне – почути вас, ваші проблеми. Надалі шляхом перемовин будемо вирішувати питання спільно з ГЗК. Лише в межах діалогу зможемо досягти мети. Підприємство дійсно займається цим питанням, але, звичайно, людям хочеться прискорити темпи.  У планах – зробити це до 2023 року. Ми зі свого боку постійно триматимемо цей процес на контролі. Щомісяця відстежуватимемо стан справ. Зокрема, дивитимемося, скільки людей відселено. За ті суми, які озвучило підприємство, можна вирішити питання у найкоротші терміни», – сказав Олег Синєгубов.

Очільник області  запропонував створити робочу групу з питань відселення жителів від ГЗК. До її складу ввійдуть представники облдержадміністрації, громади та ГЗК. Спільно всі сторони мають скоординувати роботу та прискорити вирішення питання відселення. Також комісія стежитиме за захистом прав жителів.