Previous Next

В ОДА обговорили питання залучення інвестицій на Полтавщину, враховуючи проблеми, пов’язані з пандемією коронавірусу

Надрукувати

У Полтавській облдержадміністрації відбулося засідання цільової підгрупи щодо розробки пропозицій з питань залучення інвестицій до Стратегії регіонального розвитку Полтавської області на 2021-2027 роки та Плану заходів з її реалізації на 2021-2023 роки.

Перший заступник голови Полтавської ОДА Дмитро Лунін наголосив, що активність інвестиційної діяльності – одна зі сфер, які зазнали найбільш негативного впливу пандемії, спричиненої коронавірусом, а також пов’язаної із цим світової кризи.

«Тому нам необхідно комплексно та обґрунтовано опрацювати цей напрям, визначити оптимальні цілі та завдання, вирішення яких комплексно сприятиме залученню інвестиційних ресурсів в область, – сказав Дмитро Лунін. – Головним завданням повинно стати створення максимально комфортних умов для інвесторів у нашому регіоні».

Т.в.о директора Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій облдержадміністрації Олена Онупко проаналізувала інвестиційну діяльність у Полтавській області за 2019 рік.

«Обсяги освоєних капітальних інвестицій, починаючи з 2016 року, зросли та за підсумками минулого року склали 23 мільярди гривень. Переважна більшість капітальних інвестицій освоюється підприємствами промислового (11,3 млрд грн) та агропромислового (3,8 млрд грн) комплексів», – повідомила Олена Онупко.

Станом на 31.12.2019 року накопичений обсяг прямих іноземних інвестицій склав 1166,0 млн дол. США (5 місце серед регіонів України, крім Києва). Інвестиції в Полтавську область надходять із 43 країн світу. До основних країн-інвесторів входять Швейцарія, Нідерланди, Велика Британія.

На основі аналізу чинна стратегія визначає залучення інвестицій одним зі стратегічних напрямків, який відповідає другій стратегічній цілі розвитку області – «Збалансована інноваційна конкурентоспроможна економіка».

Учасники засідання долучилися до обговорення й вносили свої пропозиції щодо формування і вдосконалення економічного та інвестиційного потенціалу області. Серед іншого запланували проведення:

За підтримки українсько-канадського проєкту «Партнерство для розвитку міст» (ПРОМІС) на 3 наступні роки проведений також більш ґрунтовний аналіз стану інвестиційної діяльності області. На основі нього виявлено диспропорції в регіональній та галузевій структурах залучення й освоєння інвестицій.

Наявна концентрація інвестиційних ресурсів у сировинних галузях та потреби області в залученні значних обсягів інвестицій у такі перспективні галузі, як машинобудування, агросектор і харчова промисловість, сфера ІТ та телекомунікації, які належать до пріоритетних галузей регіональної економіки і залишаються недоінвестованими.

Спостерігається диспропорція в інвестиційному розвитку Полтавщини серед міст і районів області в залученні прямих іноземних інвестицій, що позначається на їх економічному розвитку.

На думку фахівців Міжнародного фонду «Відродження» та інших фінансових інституцій епідемія, в світі коронавірусу COVID-19 може негативно вплинути на зростання глобальної економіки в 2020 році, а це в свою чергу зумовить зниження інвестиційної активності інвесторів, перегляд інвестиційних планів та відтермінування інвестиційних рішень.

Зважаючи на це, особливо актуальним питанням є визначення вірних та активних дій щодо сприяння залученню інвестицій у Полтавську область.

Крім того, розвиток інвестиційної діяльності  неможливий без розвитку професійних кадрів, інфраструктури та пріоритетних секторів економіки.