• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

В ОДА обговорили питання залучення інвестицій на Полтавщину, враховуючи проблеми, пов’язані з пандемією коронавірусу

У Полтавській облдержадміністрації відбулося засідання цільової підгрупи щодо розробки пропозицій з питань залучення інвестицій до Стратегії регіонального розвитку Полтавської області на 2021-2027 роки та Плану заходів з її реалізації на 2021-2023 роки.

Перший заступник голови Полтавської ОДА Дмитро Лунін наголосив, що активність інвестиційної діяльності – одна зі сфер, які зазнали найбільш негативного впливу пандемії, спричиненої коронавірусом, а також пов’язаної із цим світової кризи.

«Тому нам необхідно комплексно та обґрунтовано опрацювати цей напрям, визначити оптимальні цілі та завдання, вирішення яких комплексно сприятиме залученню інвестиційних ресурсів в область, – сказав Дмитро Лунін. – Головним завданням повинно стати створення максимально комфортних умов для інвесторів у нашому регіоні».

Т.в.о директора Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій облдержадміністрації Олена Онупко проаналізувала інвестиційну діяльність у Полтавській області за 2019 рік.

«Обсяги освоєних капітальних інвестицій, починаючи з 2016 року, зросли та за підсумками минулого року склали 23 мільярди гривень. Переважна більшість капітальних інвестицій освоюється підприємствами промислового (11,3 млрд грн) та агропромислового (3,8 млрд грн) комплексів», – повідомила Олена Онупко.

Станом на 31.12.2019 року накопичений обсяг прямих іноземних інвестицій склав 1166,0 млн дол. США (5 місце серед регіонів України, крім Києва). Інвестиції в Полтавську область надходять із 43 країн світу. До основних країн-інвесторів входять Швейцарія, Нідерланди, Велика Британія.

На основі аналізу чинна стратегія визначає залучення інвестицій одним зі стратегічних напрямків, який відповідає другій стратегічній цілі розвитку області – «Збалансована інноваційна конкурентоспроможна економіка».

Учасники засідання долучилися до обговорення й вносили свої пропозиції щодо формування і вдосконалення економічного та інвестиційного потенціалу області. Серед іншого запланували проведення:

  • міжнародних інвестиційних, економічних заходів на території області, зокрема із залученням онлайн можливостей;
  • представлення потенціалу регіону на міжнародних заходах на території України та за кордоном;
  • підтримка регіональних інституцій, діяльність яких спрямована на розвиток інноваційної сфери;
  • сприяння створенню індустріальних парків;
  • маркетингова підтримка діючих та потенційних експортерів, заходи з розвитку зовнішньоекономічної діяльності та розширення ринків збуту.

За підтримки українсько-канадського проєкту «Партнерство для розвитку міст» (ПРОМІС) на 3 наступні роки проведений також більш ґрунтовний аналіз стану інвестиційної діяльності області. На основі нього виявлено диспропорції в регіональній та галузевій структурах залучення й освоєння інвестицій.

Наявна концентрація інвестиційних ресурсів у сировинних галузях та потреби області в залученні значних обсягів інвестицій у такі перспективні галузі, як машинобудування, агросектор і харчова промисловість, сфера ІТ та телекомунікації, які належать до пріоритетних галузей регіональної економіки і залишаються недоінвестованими.

Спостерігається диспропорція в інвестиційному розвитку Полтавщини серед міст і районів області в залученні прямих іноземних інвестицій, що позначається на їх економічному розвитку.

На думку фахівців Міжнародного фонду «Відродження» та інших фінансових інституцій епідемія, в світі коронавірусу COVID-19 може негативно вплинути на зростання глобальної економіки в 2020 році, а це в свою чергу зумовить зниження інвестиційної активності інвесторів, перегляд інвестиційних планів та відтермінування інвестиційних рішень.

Зважаючи на це, особливо актуальним питанням є визначення вірних та активних дій щодо сприяння залученню інвестицій у Полтавську область.

Крім того, розвиток інвестиційної діяльності  неможливий без розвитку професійних кадрів, інфраструктури та пріоритетних секторів економіки.

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk