• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

Використання земель сільськогосподарського призначення й водного фонду моніторитимуть за допомогою дрона

В області триває аудит використання земель сільськогосподарського призначення й водного фонду. Створена Інтерактивна карта водних об’єктів державної власності, придатних для рибогосподарських потреб. Її розробляли фахівці Департаменту агропромислового розвитку ОДА та Полтавської державної аграрної академії.

Спеціалісти Департаменту й вишу використали ще одну інновацію, її застосують у сфері аудиту земель. Департаментом закуплено безпілотний літальний апарат. За його допомогою моніторитимуть стан використання земельних ділянок державної й комунальної власності. Програму, яка опрацьовуватиме дані, одержані за його допомогою, розробили фахівці Полтавської державної аграрної академії, зокрема кафедри інформаційних систем та технологій навчально-наукового інституту економіки, управління, права та інформаційних технологій. Випробували дрон на території академії. Оглянув, як працює техніка, заступник голови облдержадміністрації Євген Греков.

Директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Фролов розповів, що дрон почнуть використовувати незабаром, під час виїздів робочих груп на місця.

«Застосовуватимемо дрон для проведення обльотів територій, щоб встановити відповідність оброблюваних площ до визначених у договорах оренди. З’ясовуватимемо, чи насправді земельні ділянки, які не виділені в оренду, не використовуються, чи не розорані їх частини. Обов’язково проводитимемо моніторинг розораних сінокосів і пасовищ. Дані, одержані за допомогою дрона, дозволять чітко визначити межі й площі відповідних ділянок, – зазначив Сергій Фролов. – Дотепер такої технології не застосували».

«Фахівці закладу працювали над алгоритмами методики оцифрування відзнятих об’єктів за допомогою безпілотних літальних апаратів, щоб можна було точно визначити координати. Протестували дрон на точність визначення ділянок із геопозиціюванням, визначили коефіцієнт помилок. Дуже важливо, щоб алгоритм забезпечив швидкість і точність надання інформації, – зазначив завідувач кафедри інформаційних систем та технологій навчально-наукового інституту економіки, управління, права та інформаційних технологій ПДАА Юрій Уткін. – Наприклад, фермер розорав пасовище, яке насправді не орендує. Ми зафіксували цю територію за допомогою дрона, порівняли з інформацією з кадастрової карти. Таким чином ця інформація буде підставою, щоб притягнути до відповідальності недобросовісних користувачів земельних ділянок».

Відповідно до алгоритму проведення моніторингу земель нині перевірку на місцях проводять робочі комісії, створені в райдержадміністраціях. До кінця липня інформацію за підсумками аудиту вони мають надати облдержадміністрації. Потім на місця виїжджатиме робоча група, до складу якої входитимуть представники Департаменту агропромислового розвитку ОДА, зокрема, відділу моніторингу ефективності використання земельних та водних ресурсів, а також Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області.

«Аудит земель – важливе завдання, яке потрібно виконати якісно й цілісно. Застосування новітніх технологій тільки вітається. Використання дрона допоможе точно визначити ділянки й поліпшить ефективність діяльності робочих груп, оперативність виявлення порушень. Приємно, що до розробки програмного забезпечення долучилися науковці нашого місцевого вишу – аграрної академії. Співпрацюємо в межах програми заходів інформаційно-цифрового розвитку Полтавщини, – зазначив Євген Греков. – Побачимо, наскільки ефективне застосування такої технології. Можливо, надалі досвід перейматиме Департамент екології та природних ресурсів ОДА у сфері моніторингу видобутку корисних копалин на території області».

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
УВАГА! Конкурс на здобуття Українсько-єврейської літературної Премії «Зустріч-2024»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk