Previous Next

Олег Синєгубов відвідав один із «туристичних магнітів» Полтавщини

Надрукувати

Голова облдержадміністрації Олег Синєгубов відвідав Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному. Це один з об’єктів, що входить до переліку «туристичних магнітів» Полтавщини.

 «Неймовірні враження. Дуже цікавий музей. Це перлина не лише Опішні, а й всієї Полтавщини та України. Те що вже тут є, потрібно зберігати й розвивати в майбутньому. Всі ці експонати повинні побачити якомога більше людей. Особливо важливо показувати все це дітям. У цих стінах зберігається український етнос, – сказав голова облдержадміністрації Олег Синєгубов. – Це місце невипадково потрапило до переліку «туристичних магнітів». Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному – приклад того, як зв'язок поколінь та відданість власній справі можуть створити унікальний туристичний продукт. Важливим є те, що в Опішні та поряд із нею розташовані садиби сільського зеленого туризму. Цікавим є місцевий ринок гончарів».

Як розповів директор музею-заповідника в Опішному Олесь Пошивайло, нині це один із найбільших музеїв України та найбільший ландшафтний музей у Західній Європі.

«Ми довго мріяли про те, що буде збудовано традиційний краєзнавчий музей, з традиційними експозиціями. Але кошти на це не виділялися, й ми вирішили піти іншим шляхом.  Почали проводити симпозіуми гончарства. Запрошували різних гончарів, художників-керамістів з України та інших країн світу.  Протягом місяця вони створювали свої роботи, які залишалися в музеї-заповіднику. І так утворився унікальний ландшафтний парк. Нині він налічує понад 400 скульптур. І подібного в світі ви ніде не побачите. Це викликає особливе захоплення у відвідувачів»,– сказав Олесь Пошивайло.

Очільник області наголосив, що влада зі свого боку всіляко підтримуватиме та сприятиме розвитку саме таких місць у регіоні.

«Це не лише осередок культури, а й місце з особливою енергетикою.  Гарно після робочого тижня приїхати сюди подихати повітрям,  відпочити просто неба та  подивитися на унікальні скульптури», – сказав Олег Синєгубов.

В Опішні є кілька музейних закладів присвячених гончарству: Музей мистецької родини Кричевських, Меморіальні музеї-садиби Пошивайлів, Олександри Селюченко, Леоніда Сморжа та стіна гончарської слави України.

Також голова ОДА відвідав  Колегіуму мистецтв. Ознайомився з умовами навчання та будівництвом інтернату, де будуть жити учні з інших регіонів України.