Previous Next

Питання в галузі фермерства обговорили на зустрічі в очільника Полтавщини

Надрукувати

Голова облдержадміністрації Олег Синєгубов і його заступник Євген Греков зустрілися з представниками Асоціації фермерів та приватних землевласників Відродження Полтавщини – головою обласної організації Василем Бурлакою і головою Полтавської районної організації Олегом Слизьком.

Василь Бурлака розповів, що потрібно вирішити низку питань у сфері земельних відносин – щодо незаконного використання, проведення інвентаризації земель, роботи Держгеокадастру, а також оподаткування й роботи програм підтримки фермерства. Поінформував про проблемні ситуації, які виникають у роботі фермерів у Лохвицькому, Хорольському, Миргородському районах. Наголосив, що обласному управлінню Держгеокадастру потрібен керівник.

«Питання до Держгеокадастру однозначно є. Процеси оформлення земельних ділянок потрібно удосконалювати. Вчора проводили нараду з Міністерством розвитку громад та територій, порушили зокрема й питання призначення нового очільника управління Держгеокадастру на Полтавщині. Термін Президент поставив до четверга наступного тижня», – розповів Олег Синєгубов.

На зустрічі обговорили й терміни проведення координаційної ради при голові ОДА з питань фермерства. Вирішили, що упродовж двох тижнів її організують. Василь Бурлака передав пропозиції до її складу. Участь у роботі дорадчого органу візьмуть і фахівці з облдержадміністрації та профільних служб і органів.

Обговорили на зустрічі й питання незаконного обробітку земель. Євген Греков наголосив, що ділянки, які обробляють фермери, мають бути оформлені.

«У Новосанжарському районі відкрите кримінальне провадження щодо незаконного обробітку земель. Поліція проводить активні дії. Відбудуться виїзди на місця. Ділянки, які незаконно засіяні, без документів, будуть визначені в натурі й цей врожай буде арештований. Кошти від його реалізації надійдуть у державний бюджет. І так буде по кожній земельній ділянці, яка незаконно обробляється. Земля має бути оформлена й відмовки, що фермер господарював на ній десятки років, але підтверджувальних документів не має – це не аргумент», – зазначив Євген Греков.

Василь Бурлака та Олег Слизько розповіли й про роботу державних і обласної програм підтримки фермерства. Поінформували, що за державними програмами частина фермерів кошти недоотримали. Звернули увагу на ефективність обласної програми розвитку та підтримки аграрного комплексу Полтавщини, зокрема в напрямку кредитування малих сільськогосподарських товаровиробників.

«Вона дієва, показує результат. Ті, хто нею скористалися, нормально стартували. Це хороша підтримка. На наш погляд, її фінансування потрібно збільшити. Можливо, не за один рік, а поступово, кожного року», – зазначив Олег Слизько.

«Ми розмовляли з профільною комісією облради щодо збільшення фінансування програми. Депутати погоджуються, якщо буде запит на більше фінансування, то ми її профінансуємо. Цей рік складний щодо наповнення бюджету. Вже динаміка позитивна, але маємо наздогнати відповідні показники. Наступного року фінансування програми збільшимо, – сказав Олег Синєгубов. – Питання роботи державних програм порушимо на центральному рівні. Проблеми з комунікацією з урядом і міністерствами немає».

Учасники зустрічі запевнили, що готові співпрацювати, допомагати й зацікавлені у зворотньому зв’язку.