Previous Next

На Полтавщині удосконалюють Стратегію розвитку області з питань освіти

Надрукувати

Відбулося засідання цільової підгрупи з розробки пропозицій до Стратегії регіонального розвитку Полтавської області на 2021-2027 роки та Плану заходів з її реалізації на 2021-2023 роки за напрямом „Освіта”.

На порядок денний винесли наступні теми: розвиток дошкільної освіти області, інклюзивного середовища та трансформація закладів освіти інституційного догляду і виховання дітей; розвиток сфери доступності послуг із оздоровлення та відпочинку дітей.

У Стратегії має бути відображена кількість дитячих садків, шкіл, закладів оздоровлення та відпочинку, враховуючи реформи деінституалізації (інтернатні заклади) та Нової української школи.

«Ми повинні розуміти, які у нас будуть шкільні заклади, як вони працюватимуть. Для цього потрібно вивчити демографічну ситуацію в області, – зауважив перший заступник голови Полтавської ОДА Дмитро Лунін. – Зараз так само працюємо над стратегією з Департаментом охорони здоров’я і бачимо, що раніше в області народжувалося більше 20 тисяч дітей на рік. Зараз – 9 тисяч. За прогнозами, у 2025 році народжуваність становитиме 5 тисяч дітей на рік. Нам потрібно це врахувати, коли аналізуватимемо кількість дошкільних закладів і шкіл. А ректорам вишів вирішувати, де тоді брати студентів: з інших областей чи навіть країн?».

При розробці Стратегії варто звертати увагу й на якість освіти. Оскільки рівень знань між учнями шкіл у містах та районах відрізняється, зауважили учасники наради. А також наголосили на розвитку креативності мислення дітей.

Дошкільна освіта

Зараз на Полтавщині працює 634 заклади дошкільної освіти. У 2020 році планують створити 342 місць за рахунок створення нових груп у дитсадках чи відкриття закладів.

«Потрібно створювати додаткові місця для охоплення дітей дошкільною освітою на територіях, де садочки переповнені. Наприклад, у Полтаві 55 дитсадків розраховані на 7 тисяч осіб, а фактично там виховується 11 тисяч дітей,  – повідомила директор Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА Віта Ковальська. – Крім того доводиться стояти в черзі, щоб потрапити до дошкільного закладу».

У 2020 році вже заплановано реконструювати дитсадки у Полтаві й створити додаткові групи у Кобеляцькому, Шишацькому районах, Мачухівській ОТГ, Піщанській ОТГ.

Спеціальна та інклюзивна освіта

Зараз у Полтавській області діють 12 закладів з надання спеціальної освіти дітям з особливими освітніми потребами.

«В області 234 тисячі дітей. З особливими потребами – 36 тисяч, з яких 4,6 тисячі – діти з інвалідністю. Нині функціонує 251 навчальний заклад загальної середньої освіти з інклюзивними класами. Потрібно провести оптимізацію мережі спеціальних загальноосвітніх шкіл-інтернатів, зменшення кількості дітей, які навчаються і проживають у них, шляхом виведення на інклюзивне навчання в школи», – розповіла Віта Ковальська.

Оздоровлення та відпочинок учнів

Відповідно до Стратегії розвитку, на Полтавщині планують на 100% використовувати потужність 21 закладу оздоровлення та відпочинку.

«Із 2016 року запроваджено механізм відшкодування частини вартості відпочинку у дитячих таборах. Батьківська оплата складає 43,5% від вартості путівки. Планується цілорічна робота 3-х комунальних закладів оздоровлення та відпочинку – «Еколог», «Горизонт», «Миргородський»», – повідомила Віта Ковальська.

Начальник відділу з питань молоді та організації оздоровлення управління молоді й спорту Наталія Шкоденко розповіла, що за умови роботи всіх закладів відпочинку та оздоровлення у 4 зміни, на Полтавщині за сезон можна оздоровити близько 22 тисячі дітей.

Для розширення кругозору учнів та популяризації туризму Полтавщини також запропонували внести в Стартегію пропозиції, щодо відпочинку в регіоні дітей із інших областей. Крім працівників Полтавської ОДА участь у роботі робочої комісії взяли й представники депутатського корпусу Полтавської обласної ради, ректори полтавських вишів, працівники Полтавського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти ім. М.В. Остроградського, керівники шкіл та профтехучилищ.