Забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації у 2020 році

Надрукувати

Питання забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення технічними та іншими засобами перебуває на особливому контролі в Департаменті соціального захисту населення Полтавської облдержадміністрації.

Соціальні гарантії щодо забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю в Україні визначено Законом України „Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні”. Статтею 7 цього Закону передбачено, що медико-соціальна експертна комісія та лікарсько-консультативна комісія лікувально-профілактичного закладу складає (коригує) індивідуальну програму реабілітації  особи з інвалідністю, в якій визначаються реабілітаційні заходи і строки їх виконання.

Механізм забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб                 з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення регламентується відповідним Порядком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 05.04.2012 р. № 321 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 14.08.2019 р. № 806) (далі – Порядок).

Цим Порядком, зокрема, передбачено адресний підхід до забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб зазначених категорій; новий механізм фінансування такого забезпечення за принципом ,,гроші ходять за людиною”; виплату компенсації вартості за самостійно придбані засоби реабілітації.

У 2020 році забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації потребують 9,6 тис. осіб з інвалідністю (23,6 тис. одиниць виробів).

Станом на 19.06.2020 р. за вказаним напрямом з державного бюджету для Полтавської області профінансовано 22,4 млн. грн.

Структурними підрозділами соціального захисту населення області                       в поточному році укладено 1229 договорів  із 60 підприємствами-виробниками технічних та інших засобів реабілітації на виготовлення 6878 одиниць виробів.

У разі встановлення групи інвалідності, фахівцями медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії обов’язково розробляється індивідуальна програма реабілітації особи з інвалідністю.

З метою оформлення направлення на виготовлення підприємством-виробником технічного засобу реабілітації,  необхідно звернутися до управління соціального захисту населення за місцем реєстрації або проживання.

Гаряча телефонна лінія Департаменту соціального захисту населення Полтавської облдержадміністрації 0-800-500-620, контактний номер телефону відділу у справах осіб з інвалідністю та ветеранів Департаменту – (0532) 68-12-34 

 

Директор Департаменту соціального захисту населення Полтавської ОДА Людмила Корнієнко