В області забезпечено безперервний процес виплат державних соціальних допомог

Надрукувати

Органи соціального захисту населення області в умовах карантину продовжують працювати в посиленому режимі.

Враховуючи продовження терміну проведення карантинних заходів до 31 липня поточного року, що визначено постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2020 р. №500, органами соціального захисту населення забезпечено процес автоматичного продовження державних соціальних допомог тим громадянам, у яких закінчився термін виплати в період дії карантину.

Так, громадянам, які одержували такі види допомог як державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям, допомогу на дітей одиноким матерям, допомогу на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, щомісячну адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам та інші види допомог, у яких терміни виплат закінчуються, на липень поточного року виплата буде продовжена автоматично.

Крім того, якщо особами з інвалідністю пропущено строк переогляду МСЕК та ЛКК, виплата державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю не припиняється до закінчення строку дії карантину.

Це майже 10 тисяч громадян, які не встигли звернутися за продовженням виплати державних соціальних допомог у зв'язку з введенням в дію карантинних заходів.

Виплата допомог буде продовжена у розмірах, які були встановлені у попередньому періоді.

Одночасно звертаємо увагу, що після відміни карантину органами соціального захисту населення протягом одного місяця буде проведено перерахунок розміру виплачених державних соціальних допомог на підставі поданої особою або її законним представником заяви та необхідних документів.

У разі коли за результатами проведеного перерахунку:

- розмір отриманої допомоги був меншим, орган соціального захисту населення проводить доплату у розмірі різниці між перерахованим та виплаченим розміром допомоги;

- не буде підтверджено право на отримання допомоги або її розмір буде меншим, ніж виплачена під час карантину допомога, орган соціального захисту населення протягом одного місяця з дати відміни карантину надміру виплачені суми допомоги стягує згідно із законом у розмірі не більш як 20 відсотків суми виплаченої допомоги.

 

Перерахунок проводиться з першого числа місяця, в якому закінчився строк виплати допомоги, але не раніше ніж з місяця встановлення карантину.

Одночасно слід зазначити, що у період карантину, за наявності обмежень, громадяни можуть обрати зручний спосіб звернення до органів соціального захисту населення:

- через онлайн сервіси, які доступні щодо звернення для оформлення житлової субсидії, допомоги при народженні дитини, допомоги на дітей фізичним особам-підприємцям, допомоги багатодітним сім’ям та компенсації за надання послуг «муніципальна няня»;

- направивши документи поштою;

- через дистанційні скриньки в органах соціального захисту населення;

- у сільській місцевості – через уповноважених осіб об’єднаних територіальних громад, старостатів, сільських (селищних) рад.

Крім того, про зміну всіх обставин, які впливають на визначення права та розміру допомоги, можливо повідомити, надіславши на адресу управління соцзахисту населення письмове звернення поштою, за допомогою засобів електронного зв’язку (електронне звернення) та телефонного зв’язку.

 

Директор Департаменту соціального захисту населення Полтавської ОДА Людмила Корнієнко