• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

На обліку в поліції перебуває майже 1,5 тисячі осіб, які на побутовому ґрунті вчинили домашнє насильство

Відбулося засідання Міжвідомчої координаційної ради з гендерних питань та проблем сім’ї при облдержадміністрації. Учасники нарди обговорили ситуацію в Полтавській області з рівнем домашнього насильства та комплексний інтегрований підхід його подолання.

Як повідомила заступник директора Департаменту соціального захисту населення Ліана Новосад, на реалізацію питань державної політики протидії торгівлі людьми, попередження домашнього насильства, забезпечення рівних прав чоловіків і жінок в обласній Комплексній програмі соцзахисту і соціального забезпечення населення на 2020 рік виділено 980 тисяч гривень.

Сюди включені навчання протидії торгівлі людьми і гендерної рівності – 75 тис. грн, комплексна інформаційно-просвітницька та роз’яснювальна робота – 62 тис. грн, забезпечення доступності та якості надання необхідних соціальних послуг особам, постраждалим внаслідок домашнього насилля – 1 млн 424 тис. грн (це кошти з обласного бюджету разом із витратами на утримання обласного Центру матері і дитини).

Також Ліана Новосад поінформувала, що в усіх 25 районах, 6 містах та 31 ОТГ області визначено уповноважених осіб із числа заступників голови органу владних повноважень, які несуть персональну відповідальність та організовують роботу у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі. В 6 ОТГ – відповідальну особу визначено з числа спеціалістів/начальників структурних підрозділів.

 «Минулого року провели навчання для 25 спеціалістів РДА та 6 виконкомів за програмою роботи з кривдниками. Але через зміни в структурі організації органів влади, багато людей, які пройшли навчання, вже не працюють. Тому було прийнято рішення, організувати навчання для ще 25 осіб. Їх проведуть протягом 2 півріччя», – сказала Ліана Новосад.

У 22 райдержадміністраціях, 6 міськвиконкомах та 27 об’єднаних територіальних громадах області визначено структурні підрозділи до повноважень яких віднесено питання реалізації державної політики запобігання та протидії домашньому насильству. В 9 ОТГ визначені відповідальні спеціалісти за прийом документів.

Оскільки Департамент соцзахисту немає на місцях відповідних працівників або структурних відділів і не зможе організувати, скоординувати і проконтролювати виконання відповідних завдань, заступник голови облдержадміністрації Катерина Рижеченко дала доручення головам РДА до кінця липня привести в повну відповідність передачі повноважень на місцях до галузевого підпорядкування.

Як зазначила Ліана Новосад нині необхідно створювати кризові кімнати в ОТГ.

«Щоб кожна людина, яка постраждала від гендерного чи сімейного насильства, могла отримати відповідну допомогу. Адже не кожен житель села може поїхати до обласного центру й звернутися до фахівців», – сказала Ліна Нососад.

Нині на профілактичному обліку в поліції Полтавщини перебуває 1418 осіб, які на побутовому ґрунті вчинили домашнє насильство. Із них чоловіків 1325, жінок – 93. З початку року територіальними підрозділами ГУ НП отримано 8576 звернень щодо вчинення домашнього насильства. Підтвердилося 18,8%.

«Від чоловіків надійшло 302 повідомлення, від жінок – 1272, від неповнолітніх – 41. Складено 320 адмінматеріалів. Винесено 1008 термінових заборонених приписів стосовно кривдника. З початку року за фактами домашнього насильства зареєстровано 37 кримінальних проваджень», – сказав інспектор управління превентивної діяльності ГУ Нацполіції в Полтавській області Роман Дорош.

У Полтаві діє мобільна група реагування на факти вчинення домашнього насильства, яка за поточний рік здійснила реагування на 1000 звернень, що мали ознаки домашнього насильства. За результатами реагування на такі повідомлення винесено 196 термінових заборонних приписи стосовно кривдника.

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
УВАГА! Конкурс на здобуття Українсько-єврейської літературної Премії «Зустріч-2024»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk