Previous Next

«Питання протидії виникненню пожеж тримаємо на особливому контролі», – Олег Синєгубов

Надрукувати

Україну очікує один із найскладніших пожежонебезпечних періодів. Він пов’язаний із дефіцитом опадів узимку й у ранньовесняний період. Ці опади не можуть бути компенсовані влітку. Про це повідомив на засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда.

З огляду на таку ситуацію комісія доручила областям посилити роботу з протидії пожежам у природних екосистемах.

«За останні десятиліття в Україні спостерігається стійка тенденція до підвищення температури повітря літнього й ранньоосіннього періодів, посилення посушливих явищ. Це пов’язано зі зміною клімату. Тривалість посушливих періодів в останні десятиліття збільшилася на 10-15 діб у північних і північно-західних областях і на 40-45 діб – у південних і деяких центральних регіонах України. Це призводить до збільшення кількості днів із надзвичайно високою пожежною небезпекою, – розповів Микола Кульбіда. – Літній період 2020-го суттєво не відрізнятиметься від попередніх років. У першій половині червня вже маємо зростання максимальної температури повітря до 30-37 градусів у більшості областей України. У липні й серпні традиційно – найвищі температури повітря. Дощі переважно зливового характеру суттєво не впливатимуть на стан пожежної безпеки».

Микола Кульбіда повідомив, що температура в липні й серпні буде значно вищою за норму. Зазначив, що протягом найближчих 7-8 днів у західних областях прогнозують опади. Найменше їх буде на сході й у центральних регіонах, де вже сформувався 5 клас пожежної небезпеки.

В Україні з початку року зафіксовано 24 тисячі пожеж. Їх площа – 70 тисяч гектарів. Про це поінформував голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін. Зазначив, що необхідно посилити профілактичну роботу, інженерне облаштування лісового фонду, забезпечити належний рівень готовності служб цивільного захисту для протидії пожежам. Наголосив на об’єднанні й чіткій координації зусиль усіх органів влади для ефективної протидії виникненню пожеж в екосистемах.

«Постійний моніторинг – запорука ефективного реагування й гасіння пожеж на початковому етапі. Тож необхідно комплексно задіяти технічні засоби відеоспостереження, наземні патрулі, всі наявні на місцях безпілотні літальні апарати, малу авіацію й забезпечити взаємоінформування про виникнення пожеж, – сказав Микола Чечоткін. – Не менш дієвий запобіжний захід – патрулювання у місцях масового відпочинку населення особливо у святкові дні й вихідні».

«Питання протидії виникненню пожеж тримаємо на особливому контролі. Оперативно потрібно розробити план боротьби з пожежами й профілактики їх виникнення. Проведемо тематичне засідання регіональної комісії ТЕБ і НС. Спільними зусиллями контролюватимемо виконання відповідного плану заходів», – зазначив голова облдержадміністрації Олег Синєгубов.

Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій також доручила активізувати в регіонах роботу щодо протидії незаконному обігу пальним.