Previous Next

«Від впровадження проєкту «Соціальна громада» залежить добробут жителів ОТГ», – Катерина Рижеченко

Надрукувати

З вересня 2019 року в об`єднаних територіальних громадах області в пілотному режимі впроваджується Програмний комплекс «Соціальна громада», який забезпечує електронний обмін даними, спрощує та пришвидшує обмін та опрацювання інформації. Участь у цій програмі взяли 5 ОТГ: Білоцерківська, Омельницька, Піщанська,  Шишацька, Пирятинська.

Про це на апаратній нараді повідомила директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Людмила Корнієнко.

«Департаментом відпрацьовано з усіма ОТГ механізм прийняття заяв із необхідним пакетом документів у жителів громад та передачу їх управлінням соціального захисту населення для прийняття відповідного рішення. Нині таких допомог 67 видів. У 2019 році через ОТГ у мешканців громад прийнято понад 15 тис. заяв. Із початку поточного року – 3 тис. заяв з необхідним пакетом документів на призначення державних соціальних гарантій та передано до управлінь соціального  захисту населення», – сказала Людмила Корнієнко.

Також Полтавщина взяла активну участь проєкті «Модернізація системи соціальної підтримки населення України»  Міністерства соціальної політики України щодо забезпечення технічним оснащенням ОТГ, які готові до впровадження ініціативи «Соціальна громада». Минулого року технічну допомогу отримали 14 ОТГ. Цього року плануються надати таку підтримку ще 16 об’єднаним громадам.

На сьогодні 25 ОТГ мають відділи соціального захисту населення. У 28 ОТГ введено посади вповноважених осіб такі ж посади діють при кожному старостаті.

Лише 14 ОТГ 100% забезпечують прийом громадян, які мешкають у громаді. Інші працюють на рівні 20%-40% від поставленого завдання.

«Із 1 серпня всі повинні перейти на 100% готовність щодо прийому заяв з необхідними пакетом документів на рівні кожної ОТГ. Також всі мають підключитися до системи «Соціальна громада». Це дасть можливість не лише приймати документи в електронному вигляді, а й направляти їх до районного управління» – сказала Людмила Корнієнко.

Заступник голови облдержадміністрації Катерина Рижеченко зазначила, що ініціатива «Соціальна громада» є пріоритетним напрямком роботи Міністерства соціальної політики України. На ньому акцентує увагу й Офіс Президента.

«Від впровадження проєкту «Соціальна громада» залежить добробут жителів ОТГ. Від Департаменту соціального захисту населення ви отримаєте повну підтримку у його впровадженні. Не зволікайте з цим. Прошу всіх активізувати роботу, поки не пізно, щоб не виникла ситуація, коли ми не зможемо забезпечити вас якісним сервісом та підтримкою ваших людей», – сказала Катерина Рижеченко.

Загалом, органами соціального захисту населення області забезпечено своєчасне виконання 38 державних програм, спрямованих на соціальний захист населення. Ці програми стосуються виплати пільг, субсидій та інших державних соціальних гарантій. Дією даних програм охоронлено 60% населення області. На їхнє фінансування цього року з державного бюджету спрямовано 4 млрд 500 млн грн. 55% одержувачів допомог проживають в сільській місцевості.