• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

В області стартувала програма EU4Skills для розвитку профтехосвіти

На Полтавщині починає працювати програма «EU4Skills: Кращі навички сучасної України» (EU4Skills). Вона спрямована на підтримку професійно-технічної освіти в Україні.

Стартувала програма з проведення установчого експертного онлайн-інтерв’ю «Аналіз пріоритетних секторів, стратегій регіонального розвитку, тенденцій економічного зростання та нових пріоритетних професій для Полтавської області».

«Програма підтримує реформу професійно-технічної освіти в Україні для створення ефективної системи, що сприятиме економічному розвитку держави, покращенню якості й привабливості профтехосвіти, сприятиме модернізації інфраструктури й обладнання в закладах. Програму підтримує Європейський Союз та країни-члени ЄС – Німеччина, Фінляндія, Польща», – розповіла керівник групи реалізації регіонального компоненту EU4Skills Тетяна Хімченко.

«Маємо добре розуміти, наскільки професії, які пропонує кожен із закладів, є сучасними і чи потребують оновлення, чи відповідають стратегії розвитку вашого регіону, чи затребувані, яку додану вартість дають, як стрімко розвиваються. Вп’яте виходимо в ефір із регіонами, які беруть участь у проекті. За результатами наших комунікацій хотіли б масштабувати напрацювання на інші області, аби динаміка привабливості системи професійної освіти збільшувалася. Варто розуміти, яка структура економіки вашого краю, які її сектори потрібно оживити, – пояснив заступник міністра освіти і науки України Петро Коржевський. – Кожен житель регіону має бути економічно активним. Вік неважливий, людина має отримувати освіту впродовж життя. І раптом трапилася ситуація, що людину потрібно перенавчити, будь-який навчальний заклад має бути готовим це зробити, допомогти побудувати успішну траєкторію кожному українцеві незалежно від віку».

Перший заступник голови облдержадміністрації Дмитро Лунін поінформував, що економіка області має значний ресурсний, промисловий та аграрний потенціал, а також широкий спектр санаторно-курортних і туристичних об’єктів.

«Досить багато високотехнологічних працівників у сфері машинобудування затребувані на ринку праці, зокрема оператори верстатів із програмним керуванням. Розвивається переробна промисловість, потрібні оператори сучасних ліній виробництва харчових продуктів, – сказав Дмитро Лунін. – Дуже багато коштів область вкладає в медицину. Водночас прагнемо розвивати санаторно-курортну й реабілітаційні бази на Полтавщині. Ці напрямки відповідають нашій стратегії. Було багато дискусій щодо векторів розвитку. Стратегічно розуміємо, що реабілітація – дуже важлива категорія. І це відповідає медичній стратегії області. Тож навчання в цьому напрямку має бути на рівні».

Т.в.о. директора Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій ОДА Олена Онупко зазначила, що стратегія розвитку Полтавської області спрямована на покращення життя мешканців регіону.

«Стратегією передбачена смарт-спеціалізація в машинобудуванні, аграрному секторі, розвиток конкурентоспроможної лікувальної, санаторно-курортної бази. Хочемо, щоб ці галузі розвивалися й кадровий потенціал був на високому рівні. Дякуємо вашій програмі за підтримку в створенні умов для розвитку професійно-технічної освіти. Програма дозволить нам забезпечити досягнення стратегічних та операційних цілей, передбачених на 2021-2027 роки», – сказала Олена Онупко.

Директор Полтавського обласного центру зайнятості Катерина Клавдієва розповіла, що в регіоні представлені всі сектори економіки. І розвиток сектору відпочинку та реабілітації дуже важливий.

«29 відсотків дітей навчаються на базі профтехосвіти, інші одержують вищу освіту. Структура потреби така, що робітники 7-8 кваліфікаційної групи за класифікатором професій – робітники з інструментом, водії – складають 6 відсотків потреби. 15 відсотків – сфера торгівлі, послуг. 13 відсотків – найпростіші професії. Лише 20 відсотків професій – фахівці з вищою освітою, – поінформувала Катерина Клавдієва. – В межах цього проекту маємо можливість зробити нашу освіту більш привабливою, створити матеріально-технічну базу для навчання фахівців системи реабілітації. У межах програми потрібно перейти до перегляду державних стандартів освіти, збільшити відсоток практичного навчання, забезпечити якісне професійне навчання. Учнів мають готувати для потреб ринку праці».

Катерина Клавдієва зазначила, що фахівці служби зайнятості Полтавщини готові долучитися до команди, яка реалізуватиме відповідні завдання в межах програми EU4Skills.

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
УВАГА! Конкурс на здобуття Українсько-єврейської літературної Премії «Зустріч-2024»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk