Previous Next

На Полтавщині розпочали імуноферментну діагностику антитіл коронавірусу

Надрукувати

До Централізованої клініко-діагностичної лабораторії Полтавського обласного центру профілактики ВІЛ/СНІДу сьогодні надійшли перші 64 аналізи. Їх протестують методом імуноферментної діагностики на наявність антитіл хвороби COVID-19.

«МОЗ визначила перелік осіб, яким маємо проводити імуноферментну діагностику: це лікарі, що контактують із хворими на COVID-19; контактні особи; пацієнти лікарень, які готуються до планової госпіталізації, – розповів директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Віктор Лисак. – В області є 12 апаратів, які можуть проводити таку діагностику. Сьогодні перші аналізи почали досліджувати в Кременчуці, Гадячі, Лохвиці, але найбільше досліджень візьме саме полтавська лабораторія при Центрі профілактики ВІЛ/СНІДу».

Тут імуноферментну діагностику проводили й раніше, але на інші хвороби. Лабораторія забезпечена новітнім обладнанням діагностики гепатиту, ВІЛ та ТОРЧ інфекцій. Також виконують біохімічні дослідження крові. Але сьогодні імуноферментний аналізатор перепрограмували саме на СOVID-19.

«Будемо по плазмі крові визначати наявність імуноглобуліну М і G, – розповідає завідувач ЦКДЛ Вікторія Солодовник. – Перший говорить про гостру фазу хвороби, другий – про те, що людина вже перехворіла, має антитіла і імунітет до коронавірусу. Імуноглобулін М можна визначити на 7-30 день хвороби, а G – від 14 дня. Так як COVID-19 нове захворювання, невідомо скільки антитіла житимуть в організмі – рік чи, можливо, все життя».

Метод імуноферментної діагностики коронасвірусу набагато дешевший і простіший, ніж ПЛР-тестування. Він значно пришвидшує діагностику. Результат 96 зразків крові можна визначити за 3 години. Набір тестів українського виробництва для 96 аналізів коштує 3290 гривень. Його полтавські лабораторії купуватимуть за кошти обласного бюджету, а першу партію вдалося придбати благодійникам.

Не менш важливим є той факт, що лаборанти під час дослідження крові, хоч і працюють в захисному одязі, але не ризикують своїм здоров’ям. Адже коронавірус передається повітряно-крапельним шляхом, і не доведено, що ним можна заразитися через кров.

Забір аналізів найпростіший, його можуть зробити навіть сімейні лікарі. До ЦКДЛ їх направляють у звичайних пробірках-вакутаймерах.