Previous Next

Олег Синєгубов зустрівся з майстрами народної творчості

Надрукувати

У День вишиванки голова облдержадміністрації Олег Синєгубов, його перший заступник Дмитро Лунін та заступник Катерина Рижеченко зустрілися з  майстрами, які представляють обласні культурно-мистецькі заклади, національні спілки та об’єднання працівників креативних індустрій.

«Одягаючи вишиванку, ми віддаємо шану поколінням і підкреслюємо свою ідентичність. Я пишаюся нашими майстрами, які зберігають та примножують народні традиції. Завдяки їхнім талантам та праці полтавська вишивка відома на всю Україну. Цього дня було особливо приємно зустрітися з майстрами народної творчості», – сказав Олег Синєгубов.

Очільник області одягнув сорочку, оздоблену традиційною полтавською вишивкою «білим по білому», виконаною техніками лічильна гладь та мережка, яку презентували майстри Всеукраїнського центру вишивки та килимарства  Решетилівки.

Голова та заступники поспілкувалися з майстрами та обговорили нагальні питання. Звернули увагу на Всеукраїнський центр вишивки та килимарства.   Також обговорили підготовку вихованців у Решетилівському художньому професійному ліцеї.

«Вишивальниці, майстри та майстрині подарували нам яскраве свято. А особливої святковості додають ваші вишиті сорочки. Я вклоняюся перед вашим талантом і захоплююся вашими золотими руками та схиляю голову перед вашим талантом та майстерністю. Ми завжди відкриті для спілкування. Подавайте ініціативи, а ми зі свого боку намагатимемося допомогти їх втілити в життя», – сказала Катерина Рижеченко.

До слова, вишивка є найстаршим художнім ремеслом людства. Полтавська вишита сорочка – унікальна складова традиційної культури України. Мистецтво полтавської вишивки налічує понад 120 видів традиційних технік для виконання високомистецьких орнаментальних композицій, виконаних переважно в пастельних тонах.

Творчість кожного з майстрів має індивідуальний характер.

«Я вишиваю з п’яти років. І коли вступала до навчального закладу в Решетилівці, й мені запропонували на вишивку: подумала що мені та вишивка. Я все вмію. І коли потрапила до музею, зрозуміла, що вишивка є не лише хрестиком. А скільки технік. І з тої хвилини я не шкодую, що обрала професію вишивальниці», – розповіла заслужений майстер народної творчості України Надія Вакуленко.

Майстри подарували керівництву області вишиті обереги.