12 травня – Всесвітній день медичної сестри

Надрукувати

Святу вже більше ста років, але офіційно воно було засноване тільки в 1971 році.

День медичної сестри відзначається з часу об’єднання сестер милосердя з 141 країни в професійну громадську організацію – міжнародну раду медичних сестер.

2020-й рік є особливим для медсестер, адже його визначено Міжнародним роком медсестринства з нагоди 200-річчя з дня народження засновниці сестринської справи Флоренс Найтінгейл.

Під час Кримської війни вона організувала в Туреччині догляд за пораненими солдатами союзників. Здобувши сестринську освіту, міс Найтінгейл, працювала сестрою милосердя. Написала багато книг і статей про призначення, роль, діяльність і кваліфіковану підготовку медичних сестер, стала засновницею перших курсів сестер милосердя в Англії.

Цікаві факти: найбільше число медсестер – у Фінляндії:  на 100 000 осіб припадає 2162 медсестри. Для порівняння, на Гаїті на 100 000 осіб припадає 5 медсестер.

На Полтавщині 11 тисяч середніх медичних працівників.  Саме медичних сестер нині в медичній галузі області працює 8500. На первинній та вторинній ланках медико-санітарної допомоги працюють понад 4 тисячі  медичних сестер,  на третинній – понад 4400.