Previous Next

Вірусологи-консультанти МОЗ: «У Полтаві є всі можливості до появи потужної вірусологічної лабораторії»

Надрукувати

10 квітня в Полтаві перебували експерти-вірусологи МОЗ Оксана Обертинська та Світлана Степанюк. Вони оглянули роботу Полтавського обласного лабораторного центру, де нині проводять ПЛР-дослідження щодо виявлення вірусу COVID-19. Доценти кафедри вірусології НМАПО ім. Шупіка та консультанти офісу президента нині відвідують усі регіони країни. Перевіряють кваліфікацію вірусологів та дають чіткі інструкції щодо тестувань, забору аналізів та розширень лабораторій.

«У Полтаві є всі можливості створити потужну вірусологічну лабораторію, яка буде спроможна за добу робити 500-600 ПЛР-тестувань, – розповіла вірусолог Оксана Обертинська. –  За вихідні треба виконати в центрі косметичний ремонт і доукомплектувати його обладнанням. Варто збільшити кількість бригах до 3 та поетапно готувати 4-ту, щоб спеціалісти працювали по черзі. Можна, як варіант, навчати працівників із інших відділів лабораторії».

Голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов повідомив, що обласний лабцентр збільшив кількість ПЛР-тестувань на добу.

«Із появою другого апарату лабораторія оптимізувала роботу й може проводити діагностування не по 20, а уже по 40 пробам на добу. Нині на Полтавщині в наявності 6 тисяч ПЛР-тестів, і для всіх є реагенти, – розповів Олег Синєгубов. – Усі зауваження експертів-вірусологів врахували й на вихідних розпочали косметичний ремонт лабораторії. Крім того із секретарем Полтавської міської ради Олександром Шамотою розглянемо можливість ремонту недобудованого приміщення ПОЛЦ. Обласна влада у свою чергу обіцяє сприяти отриманню дозволів і співфінансувати проєкт, адже потужна вірусологічна лабораторія дійсно необхідна для всієї Полтавської області, як у період карантину, так і надалі».

Доцент кафедри вірусології НМАПО ім. Шупіка Світлана Степанюк була приємно вражена професійністю полтавських фахівців, зокрема, завідуючої Полтавського обласного лабораторного центру. Яка не лише керує закладом, а й сама виконує ПЛР-реакцію.

«Щоб розширити можливості лабораторії, радимо на період карантину взяти в оренду обладнання в УМСА та ветеринарів, щоб проводити більше досліджень, – говорить експерт-вірусолог МОЗ. – А доки Кременчук чекає дозволу на відкриття своєї лабораторії, їхнє обладнання і спеціаліста можна привезти до Полтави, щоб готувати кадри до тестувань».