Previous Next

Заклади охорони здоров’я Полтавщини нині повністю забезпечені засобами індивідуального захисту

Надрукувати

В медичних  установах області є 15 853 халати, 235 805 масок, 44 000 захисних респіраторів , 10 000 окулярів, 415 000 рукавичок.

Про це на брифінгу повідомив директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Віктор Лисак.

«Не зважаючи на те, що всіма засобами захисту користуються лікарі, запаси поповнються. Ми все це контролюємо», – сказав Віктор Лисак.

За його словами, медичні працівники, які захворіли в Миргороді, мали засоби індивідуального захисту. Коронавірус у них виявили методом тестування,  як у контактних із хворим пацієнтом. Нині служба з охорони праці проводить дистанційно розслідування цього випадку. Всі дані будуть оприлюднені пізніше.

Крім того, всі медики проходять температурний й скринінг.

«Вимога до медичного персоналу  – чітко дотримуватися безпеки роботи з пацієнтами.  Щодо діагностики пневмонії, то лікарі діють  у межах затвердженого алгоритму та наказу МОЗ. Саме лікар визначає, тестувати хворого чи ні. Наша головна задача полягає в тому, щоб ми чітко відпрацьовували осередки, щоб люди інформували про свої контакти. Не всі, хто захворів, чітко дотримувалися самоізоляції та всіх вимог карантинного режиму», – сказав Віктор Лисак.

Крім того, деякі медики працюють нині вже  вахтовим методом. Після чергування вони не повертаються додому. З міркувань безпеки Віктор Лисак не назвав, де живуть лікарі й медсестри, які контактують із хворими на коронавірус.

«Медиків, які працюють в інфекційній лікарні, не хочуть бачити в себе в під’їзді деякі мешканці будинку. Лікар чи медична сестра рятують наші життя, а до них таке ставлення.  Хочу наголосити, всі працівники дотримуються режиму стаціонару. Давайте з повагою ставитися до них», – сказав Віктор Лисак.  

Також він подякував підприємцям, які забезпечують їжею медперсонал. Наприклад, ресторан «Палаццо»  готує піцу для інфекційної лікарні та Центру екстреної медичної допомоги.

 «Продукти постачають і з Харківської області. Зустрічався з представниками аграрного сектору, сільгоспвиробники готові надавати крупи та інші продукти для харчування медиків», – сказав Віктор Лисак.