Усі пологові будинки області 100% забезпечені «пакунками малюка»

Надрукувати

З вересня 2018 року в Україні реалізується пілотний проект «Пакунок малюка», який є адресною безповоротною соціальною допомогою, що надається у натуральній формі додатково до грошової допомоги на народження дитини.

Мета проекту - знизити фінансове навантаження на родину новонародженого, забезпечити належний догляд за дитиною. Комплектація і закупівля пакунків малюка до 2020 року проводилася управлінням організації Об’єднаних націй з обслуговування проектів в межах реалізації проекту міжнародної технічної допомоги. Як свідчить практика, проект досягнув мети і отримав схвальні відгуки від родин новонароджених. За цей час так звані бебі-бокси суттєво змінилися, покращувалась якість предметів, збільшилась їх кількість із 30 до 70, збільшено розміри одягу, що дасть можливість використовувати їх довший термін.  І сам проект „Пакунок малюка” перестав бути пілотним.

Право на отримання допомоги мають громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають на території України на законних підставах, а також особи яких визнано в Україні біженцями або  особами, які потребують додаткового захисту, що народили живонароджену дитину.

Допомога „пакунок малюка” видається його отримувачу при народженні дитини у закладі охорони здоров’я або за місцем проживання/перебування новонародженої дитини.

У разі, якщо жінка не отримала одноразову допомогу у пологовому будинку, для її отримання необхідно звернутися із заявою до управління соціального захисту населення за місцем проживання/перебування новонародженої дитини та надати довідку про неотримання пакунка у закладі охорони здоров’я. „Пакунок малюка” видається не пізніше ніж через 60 календарних днів з дати народження дитини.

З початку 2020 року в області жінкам, які народили дітей, видано 2020 пакунків, у тому числі: пологовими будинками – 2014, управліннями соціального захисту населення – 6.

Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації здійснюється щотижневий моніторинг забезпечення пологових будинків допомогою „пакунок малюка”. 

Станом на 01.04.2020 року усі пологові будинки області 100% забезпечені „пакунками малюка” відповідно до потреби.

 

Департамент соціального захисту населення ОДА