Сьогодні – день народження Миколи Гоголя

Надрукувати

Сьогодні, 1 квітня, виповнюється 211 років від дня народження великого українського прозаїка, драматурга, поета, історика, фольклориста Миколи Гоголя.

Народився в селі Сорочинці Полтавської губернії в небагатій поміщицькій сім’ї 1 квітня в 1809 році. Свою освіту Гоголь почав в 1821 році в Ніжинській гімназії вищих наук. У 1828 році Гоголь переїхав до Петербурга, там він служив чиновником. В 1829 році написав романтичний твір «Ганц Кюхельгартен». Після різкої критики на адресу книги, він сам же знищив її тираж.

У 1832 році були опубліковані «Вечори на хуторі біля Диканьки», після яких Гоголь став відомим письменником. Його статус закріпили «Ревізор» і «Мертві душі».

Невдовзі після прем’єри п’єси «Мертві душі» Микола Гоголь виїхав на досить тривалий час за кордон, відвідав Німеччину, Швейцарію, Францію, Італію.

У 1848 році повернувся в Росію, посилено працював над другим томом «Мертвих душ», але незадовго перед смертю спалив рукопис. Невдовзі після цього Микола Васильович Гоголь помер.

На Полтавщині створили Національний музей-заповідник М.В.Гоголя, який  є перлиною туристично-рекреаційного кластеру «Гоголівські місця на Полтавщині».

Відвідати екскурсію гоголівськими місцями можна онлайн за посиланням https://poltavaopen.com/vt/39.  

Минулого року в селі Гоголеве Шишацького району відкрили культурно-мистецький центр Національного музею-заповідника Миколи Гоголя.