Previous Next

46 учителів Полтавщини успішно пройшли перший етап сертифікації – склали незалежне тестування

Надрукувати

Добровільна сертифікація учителів – оцінювання професійних компетентностей педагогів, що допомагає виявити професіоналів та агентів змін Нової української школи.

Пілотна сертифікація вчителів початкової школи стартувала у 2019 році. Тоді для її проходження зареєструвалися 857 учителів з усієї країни. Минулого року успішно сертифікувалися 22 вчителя початкових класів Полтавщини.

«Особисто я від сертифікації отримала тільки позитив, приємні враження та величезний досвід, не тільки професійний, але й життєвий, – ділиться враженнями сертифікований вчитель початкових класів опорного закладу «Омельницька загальноосвітня школа I-III ступенів» Галина Бондаренко із педагогічним стажем 40 років. – Зовсім не жалкую про своє рішення – сертифікуватись. Бажаю всім учасникам сертифікації – 2020 успіхів та нових звершень! Вас очікує багато праці та ще більше переживань. Але це того варте!».

Цьогоріч бажання взяти участь у сертифікації – 2020 виявили 1711 педагогів з усієї України. Полтавська область увійшла до вісімки областей, які на 100 % заповнили квоту.

Однією з важливих відмінностей сертифікації – 2020 є те, що до наступного етапу зможуть пройти тільки ті учасники, які вдало пройшли попередній.

Перший етап сертифікації вчителів початкових класів – незалежне тестування – відбувся на базі Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка. Програму тестування визначено Професійним стандартом учителя початкової школи (планування та організація освітнього процесу, забезпечення і підтримка навчання, виховання та розвитку учнів; створення освітнього середовища, використання сучасних освітніх технологій у викладанні, реалізація технології партнерства) та Державним стандартом початкової освіти (база теоретичних знань).

За даними Українського центру оцінювання якості освіти, станом на 25 березня ц.р., 46 педагогів Полтавщини успішного склали тестування.

Наразі учителі мають змогу перейти до наступного етапу – самооцінювання власної педагогічної майстерності, яке проходить до 5 квітня. Форму Анкети самооцінювання та методичні рекомендації щодо її заповнення оприлюднено на вебпорталі Державної служби якості освіти України.

Третій етап сертифікації – вивчення експертами практичного досвіду роботи учителів – заплановано на осінь-2020. Його організовує Державна служба якості освіти України. Навчання експертів здійснюватиметься за участі фахівців Полтавського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені М. В. Остроградського.

Сергій Совин (педагогічний стаж 4 роки), сертифікований вчитель початкових класів Варварівського НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів ‑ дошкільний навчальний заклад» Карлівського району, ділиться враженнями від сертифікації – 2019: «Насамперед – це можливість перевірити свої сили, це можливість заявити про себе не лише на рівні школи чи району, а й на рівні області і, навіть, всієї країни. Дорогі учасники сертифікації – 2020, всі ви великі молодці, ви гідно прийняли виклик і вже впоралися з тестуванням. Бажаю вам лише звершень та перемог. Адже вчитель – це той, хто вчить за власним прикладом не боятися нового та йти вперед і тільки вперед до нового і кращого».

Учитель, який успішно пройде сертифікацію, здобуває: 20-відсоткову надбавку до посадового окладу, автоматичне зарахування чергової (позачергової) атестації із присвоєнням наступної категорії або підтвердженням наявної, можливість залучатися до проведення інституційних аудитів закладів загальної середньої освіти як освітній експерт. Сертифікат чинний протягом 3 років.

За інформацією управління Державної служби якості освіти у Полтавській області