Previous Next

У Державний архів Полтавської області передали на зберігання цілісний особовий фонд полтавського лікаря Олександра Несвіцького

Надрукувати

Державний архів Полтавської області активно поповнює джерельну базу не лише офіційними документами, а й документами особового походження.

Адже у кожному індивідуально неповторному та незаангажованому листі, спогаді, щоденнику чи записці є унікальна інформація з історії всіх проявів життя держави та суспільства.

Так, на початку 1990-х років минулого століття на зберігання до Державного архіву Полтавської області надійшла сенсаційна знахідка – щоденник полтавського лікаря Олександра Несвіцького «Полтава у дні революції та період смути 1917 – 1921 роки». До архіву його приніс робітник Микола Пелих, який віднайшов документ у звалищі макулатури однієї з полтавських шкіл та інтуїтивно відчув небуденність своєї знахідки. Зважаючи на те, що документів періоду Української революції 1917 –  1921 років збереглося не так багато, щоденник був виданий та перевиданий, мав великий суспільний резонанс і швидко став бестселером.

Однак, в архіві не було документів про самого Олександра Несвіцького (1855 – 1942). Після його смерті в часи нацистської окупації родина виїхала з Полтави. Опублікований державним архівом щоденник потрапив до наукового обігу і на початку 2000-х років Несвіцькими, які мешкали у Львові, був переданий екземпляр полтавського видання.

За сприяння кандидата наук із мистецтвознавства Олени Цимбалюк зі Львова у лютому 2020 року останній представник родини Несвіцьких пані Елеонора зголосилася передати на зберігання до державного архіву родинну реліквію – цілісний особовий фонд полтавського лікаря О.О.Несвіцького.

Документи будуть опрацьовані та надійдуть у науковий обіг у 2021 році.

 

Державний архів Полтавської області