Облдержадміністрація рекомендувала органам самоврядування переглянути правила благоустрою території

Надрукувати

Полтавська ОДА направила райдержадміністраціям проєкт правил благоустрою території. Його розробка – ініціатива голови облдержадміністрації Олега Синєгубова.

Потребу в перегляді й оновленні цих правил виявили, коли на Полтавщині протягом січня-лютого проводили аналіз стану благоустрою населених пунктів та відповідного регулювання у цій сфері.

«Коли Уряд поставив перед нами завдання щодо боротьби з нелегальним обігом пального у січні-лютому цього року, виникло питання припинення діяльності незаконних автозаправних і газонаповнювальних станцій. Значна кількість із них були встановлені без дозвільних документів. Були два шляхи припинення їх діяльності. Перший – кримінальне провадження й вжиття заходів за ухвалою слідчого судді. Другий – протидія незаконній діяльності у межах повноважень органу місцевого самоврядування. Це реалізується через рішення виконкому про демонтаж об’єктів, які встановлені з порушенням правил благоустрою. Це дуже дієвий механізм протидії незаконній діяльності. І він охоплює не тільки АЗС, а й торговельні об’єкти, рекламні конструкції тощо. Це легальний інструмент у руках органів місцевого самоврядування. Тому ми направили їм листа із рекомендаціями переглянути свої правила благоустрою», – розповів Євген Греков.

Повідомив, що в усіх містах обласного значення відповідні правила прийняті, як і в низці населених пунктів Полтавщини, але лише у відповідному акті міста Кременчука передбачено механізм демонтажу незаконних об’єктів. В усіх інших населених пунктах – ні.

Євген Греков поінформував, що на всі райдержадміністрації й органи місцевого самоврядування ОДА направила пропозиції почати процес обговорення із подальшим затвердженням правил благоустрою. Пояснив, що РДА у цьому процесі виступають комунікаторами між облдержадміністрацією та органами місцевого самоврядування. Додав, що правила благоустрою – регуляторний акт, тож до його затвердження має відбутися процедура, визначена законом, щодо його оприлюднення, громадського обговорення, а вже потім прийняття.