Previous Next

Президенту України Володимиру Зеленському показали сучасне медобладнання обласної лікарні

Надрукувати

Президент України Володимир Зеленський та голова Полтавської облдержадміністрації Олег Синєгубов ознайомилися з ходом реконструкції приймального відділення Полтавської обласної клінічної лікарні імені М.В. Скліфософського.

«Забезпечити належне лікування, медичне обслуговування для людей – один із пріоритетів роботи. Ми працюємо над тим, щоб у цій сфері навести лад. Дорогами Полтавщини вже їздять 165 «швидких», оснащених сучасним обладнанням. Сучасний центр екстреної медичної допомоги в Полтаві вже працює. Цього року плануємо добудувати і ввести в експлуатацію 28 амбулаторій, 8 приймальних відділень у лікарнях. Крім того, розпочне працювати сучасний кардіоцентр, – розповів Олег Синєгубов. – Роботи у цій сфері ще дуже багато, але уже є певні здобутки. І це тільки початок».

Директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак ознайомив гостей із ходом реалізації пілотного проєкту в галузі охорони здоров’я, завдяки якому 56 лікарень області по-новому почали отримувати фінансування від НСЗУ за кожного пролікованого хворого.

«У базі даних уже зібрані 1,5 мільйона пацієнтів. Ми зробили аналіз затрат по лікарнях, розділили захворювання за спорідненими групами за схожою вартістю. Має ефективність використання грошей, адже не всі пацієнти потребують стаціонарного лікування, багатьох лікуємо амбулаторно, – говорить Віктор Лисак. – Реформа направлена на користь пацієнта, щоб кожен міг отримати послуги кращої якості та відповідний сервіс у безпечній лікарні з гарним оснащенням, де медики володіють необхідним рівнем кваліфікації та досвіду. Наприклад, із 35 пологових відділень у регіоні ми залишили 11, але це потужні центри, в яких малюкові втрати знизилися в рази, а втрати матерів на Полтавщині взагалі припинилися. Вагітні оцінили якість надання послуг у перинатальних центрах і готові їхати сюди, щоб бути в безпеці».

Володимир Зеленський поцікавився, чи багато медперсоналу довелося скоротити в межах реформування закладів, і наскільки змінилася заробітна плата медиків.

«За часи пілоту 250 осіб звільнилися, але це в основному стоматологи, які пішли в приватні клініки працювати. Якщо ми й скорочували якесь відділення, то пропонували людям іншу роботу, – запевнив Віктор Лисак. – А зарплатня лікарів за пів року зросла суттєво – із 8000 тисяч гривень до 12000. Сімейні лікарі на Полтавщині отримують уже набагато більше».

Володимир Зеленський мав змогу оцінити хід капітального ремонту приміщень приймально-діагностичного й рентгенологічного відділень хірургічного корпусу. Ремонт планують завершити у квітні 2020 року. Крім того, Президент поспілкувався з фахівцями нейрохірургічного відділення.

Головний лікар ПОКЛ імені М.В. Скліфосовського Григорій Оксак звернув увагу на забезпечення інклюзивності будівлі, розповів про електронну чергу, яка буде в приймальному відділенні. Оглянули відремонтовані приміщення, де розміщені сучасне обладнання МРТ та КТ. Григорій Оксак зазначив, що обласна лікарня – єдина в Україні комунальна установа, де є трьохтесловий магнітно-резонансний томограф. Нині він уведений в експлуатацію.

Керівник медичного закладу поінформував, що Полтавщина займає 2 місце в Україні з надання допомоги хворим з ішемічними інсультами. Додав, що пацієнти мають повне медикаментозне забезпечення. Амбітна ціль полтавських нейрохірургів – проводити відкриті операції на серці.