Previous Next

У Полтаві вшанували Самійла Величка

Надрукувати

У Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського відбулася ІV наукова конференція «Село Жуки – батьківщина літописця Самійла Величка». У заході взяли участь науковці та краєзнавці з Полтави, Опішні й Харкова. Це четверта щорічна конференція, присвячена 300-річчю «Літопису» Самійла Величка.

Говорили про козацьку спадщину в «Літописі» Самійла Величка, козацьку історію Полтавщини та значення козацької Переволочної.

Як розповів директор Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського Олександр Супруненко, конференція ювілейна й завершує цикл конференцій, присвячених літописцю.

 «Це знакова постать для української історії. Самійло Величко наш земляк. Полтавці в цих чотирьох конференціях присвятили йому близько сотні доповідей та понад сотню наукових праць, які збагатили величкознавство в цілому та історію Полтавщини кінця XVII – початку XVIII століття. Сьогодні заплановано пів сотні доповідей», – сказав Олександр Супруненко.

«Літопис» Величка цікавий ще тим, що чимало історичних подій, що мали доленосне значення для України, відбулися на Полтавщині.

«Самійло Величко досліджував події початку громадянського протистояння в Україні. Воно пов’язане з виступами Мартина Пушкаря, за підтримки Московії, супроти гетьманської влади Івана Виговського.   Ці події відбувалися на теренах Диканського району та Полтави. Цікавим є й село Переволочна Кобеляцького району. Воно було південним форпостом Гетьманщини. Це була стратегічна територія, через яку проходив  шлях на Запорізьку Січ, Правобережжя та Крим. Тому знайшло своє відображення на сторінках «Літопису», – розповіла заступник директора з наукової роботи Державного історико-культурного заповідника «Поле Полтавської битви» Людмила Шендрик.

Заходи, приурочені 300-річчю «Літопису» Самійла Величка, продовжать у травні в селі Жуки. Там проведуть святкування.

У жовтні в Полтаві презентують перевидання «Літопису» Самійла Величка».

«Фінансування здійснюватимуть через Український культурний фонд. Видання готує Інститут історії України Національної академії наук», – сказав Олександр Супруненко.

Крім того,  в Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського відбулася презентація конверта та місцевої марки, присвяченої «Літопису» Самійла Величка.