Previous Next

Депутати Полтавської обласної ради не проголосували за звернення до Президента щодо розміщення евакуйованих у Нових Санжарах

Надрукувати

Обговорення ситуації про розміщення в медичному центрі Нацгвардії «Нові Санжари» українців, евакуйованих із міста Ухань, 21 лютого продовжилося в сесійній залі Полтавської обласної ради. Там відбулася тридцята позачергова сесія сьомого скликання.

У засіданні взяли участь 46 депутатів із 83, голова Полтавської облдержадміністрації Олег Синєгубов, народні депутати України Костянтин Касай, Анастасія Ляшенко та заступник Міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов, який перебував безпосередньо на місці сутичок у Нових Санжарах і заспокоював людей, звернувся до депутатів із роз’ясненням ситуації.

«Про те, що евакуйованих із Китаю українців буде розміщено у Нових Санжарах, я дізнався лише зранку 20 лютого. І відразу виїхав туди. Люди вже протестували і були певні, що до них везуть інфікованих громадян, – розповів Олег Синєгубов. – Довелося разом із медиками заспокоювати місцевих жителів, пояснювати їм, що Новим Санжарам нічого не загрожує, до них їдуть здорові українці, усі заходи безпеки вжиті. Число протестувальників сягало 700-800 осіб. Поведінка окремих полтавців просто вражала, замість допомоги евакуйованим ми побачили те, за що соромно всій країні. За їхніми діями стояли певні маніпулятори, які підбурювали людей, постачали техніку для порушення громадського порядку».

За інформацією начальника ГУНП у Полтавській області Івана Вигівського, за фактами сутичок у Нових Санжарах відкрито 5 кримінальних проваджень.

Були затримані 24 особи, всі місцеві жителі. За медичною допомогою звернулися 9 поліцейських та одна цивільна особа: поліцейським розбили шоломи і виламували пальці. Один працівник Нацполіції постраждав серйозно, йому каміння потрапило в око.

На сесії Полтавської облради депутати також мали можливість поставити питання представнику Уряду України – заступнику Міністра охорони здоров’я Віктору Ляшку. Найбільше питань було щодо причин обрання медичного центру в Нових Санжарах місцем евакуації.

«Перед тим, як евакуювати українців із Китаю, був вивчений досвід 17 країн, які вже це зробили. Ми розуміли, що буде дуже багато питань і паніки, й до останнього намагалися не розголошувати місце дислокації. Обирали не медичний заклад закритого типу, а санаторій з охороною, бо ще раз наголошую – люди приїхали здорові. Вони вже пройшли карантин у Китаї, а тепер 14 днів мають знаходитися в обсервації. А вона не передбачає лікування. Якщо в евакуйованих людей з’являться будь-які симптоми хвороби, їх все одно бригада з медичних катастроф відвезе до інфекційного ізолятора, який є в кожному обласному центрі. Повірте, нема приводу панікувати. У санаторії є можливість знезаражати стічні води, хоча й відомо, що коронавірус передається повітряно-крапельним шляхом», – запевнив Віктор Ляшко.

Після обговорень ситуації, що виникла навколо Нових Санжар, депутати три рази намагалися проголосувати за звернення до Президента України Володимира Зеленського «Про розміщення в медичному центрі Національної гвардії України громадян, евакуйованих з м. Ухань (КНР)», але не набралося більшості голосів.