Previous Next

Шведи допоможуть Полтавщині модернізувати централізоване теплопостачання

Надрукувати

Полтава потрапила до переліку міст, які обрали для участі у програмі «Швеція-Україна: підтримка централізованого теплопостачання» (SUDH). У Полтавській облдержадміністрації відбулася зустріч із командою консультантів програми зі Швеції.

«Компанія «Полтаватеплоенерго» направляла свої пропозиції щодо співпраці в межах програми SUDH, і наша Полтава була рекомендована для розробки техніко-економічного обґрунтування, – сказав перший заступник голови Полтавської ОДА Дмитро Лунін. – У Полтавській області є закриті свердловини, енергію яких можна використати при централізованому теплопостачанні».

Історія співпраці міжнародної фінансової організації NEFCO з ПАТ «Полтаватеплоенерго» розпочалася в 2013 році, тоді шведи допомагали полтавцям підвищувати енергоефективність котелень. Нині ще один спільний проєкт – у стадії розробки.

Старший інвестиційний радник NEFCO Ронні Нільссон розповів на зустрічі про перспективи подальшої співпраці.

«Ми давно спостерігаємо за системою теплопостачання в Україні й бачимо багато проблем і питань. Швеція хоче підтримати розвиток цієї галузі в Україні, і саме для цього створена нова програма «Швеція-Україна: підтримка централізованого теплопостачання» (SUDH). Ми оберемо кілька міст і на їхньому прикладі покажемо, як можна розвивати і покращувати енергоефективність центрального теплопостачання», – розповів Ронні Нільссон.

Керівник проєкту SWECO Гуннар Барк розповів на прикладі міста Хельсінгборг, як шведам вдалося використовувати скидне тепло хімічної індустрії для опалення житла, зменшити викиди у повітря СО2 на 82%, майже відмовитися від використання викопних палив.

«Головна мета – зберегти централізоване теплопостачання в Україні, яке повинно бути енергоефективним, надавати якісні послуги споживачам за доступними цінами. Проєкти, які ми реалізуватимемо, повинні забезпечувати мінімізацію негативного впливу на навколишнє середовище. Також потрібно скоротити споживання теплової енергії та витрати тепла. Ми лише розробляємо документи, а їх фінансування відбуватиметься через NEFCO, обласну раду та «Полтаватеплоенерго», – розповіла керівник групи місцевих експертів з Інституту місцевого розвитку Ольга Романюк.

У межах Програми планують реалізувати чотири проєкти в Україні.