Previous Next

Олег Синєгубов запропонував збільшити фінансування придбання житла учасникам АТО до 5,5 мільйона гривень

Надрукувати

Голова Полтавської обласної державної адміністрації Олег Синєгубов разом зі своїми заступниками зустрівся з активом Координаційної ради громадських організацій учасників АТО. На зустріч зібралися учасники АТО/ООС з усієї області, матері та дружини загиблих бійців, військові, депутати обласної ради.

На початку заходу присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять 22-річного Максима Хітайлова, який загинув 18 лютого на Луганщині в результаті ворожого збройного нападу. Вирішено, що прощання з гранатометником 72-ї окремої механізованої бригади відбудеться біля приміщення Полтавської ОДА, а поховають Максима у рідному селі Вирішальне Лохвицького району.

«Ми високо цінуємо ту роль, яку відіграли ветерани АТО/ООС у захисті України від агресора. З повагою ставимося до активної громадянської позиції, яку проявляють ветерани в житті Полтави та краю, – звернувся до учасників заходу Олег Синєгубов. – Я запросив вас для конструктивного діалогу, відвертої розмови. Знаю про існування низки проблем, з якими ви щодня стикаєтеся. Це і пільговий проїзд, і придбання житла, і покращення умов життя в цілому. Є задачі, які можна розв’язати на місцевому рівні. Я тільки-но зустрівся із забудовниками, і ми домовилися напрацювати конкретні кроки, щоб зробити житло для вас більш доступним. Але сьогодні важливо вислухати один одного і почати складати план поетапного вирішення проблем. Для цього ваші представники мають увійти до Громадської ради при облдержадміністрації».

Директори структурних підрозділів ОДА доповіли про зроблене в межах програм із підтримки учасників АТО/ООС: щодо пільгового перевезення, матеріального забезпечення, кредитування та підтримки бізнесу полтавців, що повернулися з фронту.

«Полтавщині не вистачає другого військового ліцею чи закладу з патріотично-військовим ухилом. Його можна зробити в Полтаві чи десь на півночі області, бо є такі комунальні установи, які можна переформатувати, – розповів заступник голови Полтавської обласної ради Анатолій Ханко. – Тим паче в межах реформи освіти нині скорочується кількість ПТУ, тому на базі якогось полтавського училища можна було б зробити Центр військово-патріотичного виховання».

Під час спілкування представники громадських організацій та учасники АТО/ООС порушили питання увіковічення пам’яті Героїв Небесної Сотні та бійців, питання позачергового лікування та оздоровлення ветеранів. Голова громадської спілки «Координаційна рада громадських організацій учасників АТО» Віталій Турпітько запропонував голові Полтавської ОДА дещо відновити програми забезпечення учасників АТО: «Питань у нас дуже багато. За кожен сектор у спілці є відповідальна особа. І я хочу, щоб ми побудували активну співпрацю з владою і переглянули деякі вже не діючі з 2016 року програми, наприклад, щодо пільгового перевезення учасників АТО».

Також у присутніх було багато питань щодо виділення земельних ділянок та покращення житлових умов. Олег Синєгубов поінформував присутніх, що фінансування програми щодо придбання житла збільшать.

«Так, на цей рік у бюджеті було закладено 1 мільйон гривень на кредитування й купівлю житла. Але ми готові профінансувати цю програму повністю в розмірі 5, 5 мільйонів гривень. Нині якраз це питання розглядається на профільних комісіях Полтавської облради, і я певен депутати його підтримають. На наступний рік плануємо збільшити фінансування придбання житла до 13 мільйонів», – сказав Олег Синєгубов.

За програмою забезпечення молоді житлом за 3 роки учасникам АТО/ООС було надано 39 кредитів. У межах реалізації окремих житлових програм за рахунок державних і місцевих бюджетів забезпечені житлом 252 родини. У 2019 році 42 сім’ї отримали житло. На цей час бажає взяти участь у окремих житлових програмах 341 родина учасників АТО/ООС.