Previous Next

«Потрібно працювати на зменшення кількості небезпечних подій та надзвичайних ситуацій в області», – Олег Синєгубов

Надрукувати

На нараді в голови облдержадміністрації підбили підсумки функціонування системи цивільного захисту області за минулий рік та обговорили поточні завдання.

Начальник управління з питань цивільного захисту облдержадміністрації Віктор Стеблянко розповів, що торік на території області сталося 10 надзвичайних ситуацій. Зокрема, 4 – місцевого рівня та 6 – об’єктового рівня. Це на 6 більше, ніж у 2018 році – 4 надзвичайні ситуації. Внаслідок надзвичайних ситуацій загинули 19 осіб (у 2018-му – 7 людей), постраждали 2 людей (у 2018-му постраждалих не було).

«Із-поміж 10 надзвичайних ситуацій виникла автомобільна аварія, внаслідок якої загинуло 6 людей. Це було нерегулярне пасажирське перевезення за напрямком «Варшава – Запоріжжя». Не доїхали до Запоріжжя. Трапилися й дві авіаційні аварії. Крім того, була одна аварія на воді – у Кременчуці внаслідок перекидання човна загинули чотири людини. Виникли дві пожежі на сільгоспугіддях, за підрахованими збитками це надзвичайні ситуації. Сталася й одна надзвичайна подія – у Глобинському районі троє людей чистили вигрібну яму й загинули від парів метану», – поінформував Віктор Стеблянко.

Крім того, торік в області сталася 4151 небезпечна подія, що на 16 % більше від показника 2018-го. Найбільше небезпечних подій виникло у Полтаві, Кременчуці, Полтавському, Кременчуцькому, Гадяцькому, Лубенському, Лохвицькому та Зіньківському районах. Найбільше людей загинуло в Кременчуці, Полтаві Полтавському, Кременчуцькому, Лубенському, Кобеляцькому, Новосанжарському районах. Найменше небезпечних подій зареєстровано в Гадячі, Машівському, Диканському та Чорнухинському районах. Найменше людей загинуло у Гадячі, Гребінківському, Диканському та Котелевському районах.

«Порівняно з 2018 роком збільшилася загальна кількість загиблих на 6 людей – із 322 до 328. Збільшення відбулося насамперед через збільшення загиблих на залізничних коліях та інших нещасних випадків – отруєння, падіння з висоти. Побільшало дорожньо-транспортних пригод, – зазначив Віктор Стеблянко. – Серед основних факторів, які спричинили загибель людей – 35 відсотків – ДТП, 26 відсотків – пожежі, 19 відсотків – загибель на воді, 15 відсотків – нещасні випадки, 5 відсотків – інші».

За словами Віктора Стеблянка, порівняно з 2018-им загиблих унаслідок пожеж було менше, а ось постраждалих більше. Торік виникло й більше лісових пожеж у зв’язку з тривалим посушливим періодом. Зокрема, через погодні умови додалося й торф’яних пожеж.

Начальник управління з питань цивільного захисту ОДА наголосив на потребі обліковування пляжів. Додав, що упродовж 2019-го на воді загинули 63 людини.

«Люди гинуть на воді не лише під час купального сезону, а й протягом року. Особлива небезпека – рибалки. Близько 70 відсотків загиблих перебували в стані алкогольного сп’яніння, 10 відсотків – діти, які залишилися без догляду батьків, 10 відсотків – за станом здоров’я, 10 відсотків – інші причини», – розповів Віктор Стеблянко.

Звернув увагу й на наявність на Полтавщині захисних споруд.

«Нині на території області фактично вичерпаний ресурс всіх захисних споруд, які можна привести до ладу. Є захисні споруди, які такими ніколи не були, їх помилково взяли на облік. Це питання упродовж року вирішимо, – сказав Віктор Стеблянко. – Територіальна автоматизована система централізованого оповіщення введена в дослідну експлуатацію. У бюджетах передбачено побудову сучасної системи оповіщення в Кобеляцькому районі, Горішніх Плавнях, Полтаві та Миргороді».

«Потрібно працювати на зменшення кількості небезпечних подій та надзвичайних ситуацій, загиблих осіб в області. Важливо, щоб заходи, які вживаємо, еволюціонували. Наприклад, нині є комплекси, які встановлюватимемо на дорогах, і вони автоматично фіксуватимуть порушення правил дорожнього руху. І негативну статистику на дорогах можемо поліпшити. По кожній категорії маємо провести конкретні заходи реагування, які можуть бути дієвими в цьому напрямку. Роз’яснювальної роботи не достатньо, щоб кількість загиблих і травмованих зменшилася», – наголосив Олег Синєгубов.