10 лютого – Міжнародний день боротьби з епілепсією

Надрукувати

Близько 1 відсотка людей у світі – 65 мільйонів – хворіють на епілепсію. За даними МОЗ України, протягом 2019 року із приводу епілептичного нападу бригади швидкої допомоги виїздили 671 раз.

У виникненні епілепсії виділяють дві групи причин: епілепсія як спадкове захворювання та симптоматична епілепсія – на фоні ураження кори головного мозку внаслідок черепно-мозкових травм, перенесених інсультів, менінгоенцефалітів, пухлин головного мозку.

Хвороба перебігає у вигляді нападів із втратою свідомості або без неї, з судомами чи без судом. Виділяють кілька видів епілептичних нападів: епілепсія у дітей, нетипова епілепсія, фокальна епілепсія, малі епілептичні напади, генералізовані судомні напади та епілептичний статус.

У хворих на епілепсію крім самого нападу виникають інші проблеми: психічні розлади (депресії, страхи, дратівливе збудження), наслідки травматизації.

Смерть у таких хворих може настати під час затяжних нападів епілепсії, утоплень, падінь з висоти чи на рухомі механізми, опіків, асфіксії.

Планове лікування хворих на епілепсію спрямоване на запобігання судомних нападів. Це постійний прийом медикаментів за призначенням лікаря та немедикаментозна профілактика: правильний режим сну та відпочинку, запобігання стресовим ситуаціям,  фізичним перенавантаженням, травмам голови, інсультам, менінгітам. Таким пацієнтам не можна вживати алкоголь та інші психотропні речовини.

Як розповів викладач анатомії людини КВНЗ І рівня акредитації «Лохвицьке медичне училище» Полтавської обласної ради Володимир Бихаленко, якщо стався епілептичний напад, хворого потрібно, притримуючи, повернути на бік або повернути голову вбік та донизу, щоб слина, жуйка чи їжа, що були в роті, не потрапили в дихальні шляхи. Не потрібно робити штучне дихання, всувати якісь предмети між зубів. Можна обкласти тіло хворого м’якими речами, що знаходяться поряд (сумка, курточка), щоб запобігти травматизації, та викликати швидку допомогу.