Previous Next

Міністр соцполітики відвідала Горбанівський геріатричний пансіонат ветеранів війни та праці

Надрукувати

Міністр соціальної політики України Юлія Соколовська вперше в такому закладі. Говорить, приємно вражена від побаченого. Разом із заступником голови облдержадміністрації Катериною Рижеченко та директором Департаменту соціального захисту облдержадміністрації Людмилою Корнієнко вона оглянула умови, в яких проживають літні люди. Поспілкувалася з колективом та підопічними.

«Відвідала вже багато прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. Це перший геріатричний заклад, в якому я побувала. Знаю, що він один із кращих в Україні. У нас діє така соціальна послуга, як догляд вдома. Звичайно, люди комфортніше почуваються у власному будинку. Якщо така соціальна послуга зручна для людини, то, звісно, краще її розвивати. Думаю, що може бути два паралельних рішення, якщо не спрацьовує послуга вдома, тоді постане питання про переїзд літніх людей у пансіонати з комфортними умовами», – сказала Юлія Соколовська.

Як розповів директор Горбанівського геріатричного пансіонату ветеранів війни та праці Юрій Радченко, заклад отримав сертифікат енергоефективності. Він має найвищий показник економії енергії класу С. Пансіонат працює з 1992 року. В 2005 році він перепрофільований у заклад для ветеранів війни та праці. Розрахований на 305 ліжкомісць.

«У пансіонаті для підопічних 4-разове харчування, медичний догляд, зроблено ремонти на 4 поверхах. У нас відкрили платне відділення. Тут можуть залишати літніх людей на тиждень, два чи на вихідні», – сказав Юрій Радченко.

Цьогоріч у пансіонаті планують відкрити хоспісне віділення.

«Це дуже важливий крок. У Полтаві наразі немає такого відділення. У ньому перебуватимуть переважно особи з інвалідністю. В нас діє державна програма, якою передбачено забезпечення осіб з інвалідністю засобами реабілітації. Це й ліжка, й спеціальні стільчики та столи, візки та ходунки. Все це – безкоштовно», – розповіла Людмила Корнієнко.  

Нині в пансіонаті перебуває 229 підопічних.