• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

Олег Синєгубов підписав меморандуми про співпрацю у сфері розвитку системи захисту дітей з очільниками чотирьох міст Полтавщини

У межах робочої поїздки у Полтавську область Міністр соціальної політики України Юлія Соколовська та Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба зустрілися в облдержадміністрації з представниками органів місцевого самоврядування, головами райдержадміністрацій, керівниками інтернатів, профільних структурних підрозділів ОДА. Обговорили реформу системи догляду за дітьми.

«Права дітей – це питання одне з найактуальніших, один із пріоритетів. 2020-ий – це рік дитинства на Полтавщині», – сказав на початку заходу голова облдержадміністрації Олег Синєгубов.

Юлія Соколовська розповіла, що відповідні зустрічі проводять із метою поліпшити комунікацію з регіонами, показати пріоритети роботи. Зазначила, що один із них – створення і розвиток альтернативних форм виховання: дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей, взяття дітей під опіку, усиновлення. Наголосила на важливості розвитку соціальних послуг, закликала органи місцевого самоврядування, зокрема об’єднані територіальні громади, брати участь у тематичній урядовій програмі.

«Наше міністерство займається різними напрямками соціальної політики, але тема прав захисту дітей особлива. Полтавщина – величезні молодці. Дякую області за ініціативність, пріоритезацію захисту прав дітей. В області визначені три пілотні заклади, з якими працюватимуть три міждисциплінарні команди щодо оцінки й трансформації інтернатів, які протягом наступних декількох місяців мають вивести з інтернатних закладів понад 300 дітей. У складі команд – соціальні працівники, педагоги, психологи, медики. Вони проведуть оцінку потреб кожної дитини та, враховуючи особливості її оточення, характеристик сімейних відносин, наявності соціальних послуг у громаді, ризиків переміщення, складуть індивідуальний план соціального супроводу кожної дитини», – зазначила Юлія Соколовська.

Микола Кулеба поінформував, що у 1991 році в Україні було 13,6 мільйона дітей, а в 2019-му – 7,1 мільйона. Нині 100 тисяч дітей у нашій державі перебувають в інтернатних закладах. 92 відсотки з них мають батьків. На Полтавщині відповідний показник становить 95 відсотків.

«Закривати інтернатні заклади – це не якась модна справа. Це світова тенденція. Країна, яка цінує дітей, позбавляється від системи інтернатних установ. Дослідження, які проводять останні 50-70 років, показують, що інтернат – це не місце для дитини. Вона ніколи не почуватиметься там у безпеці, страждатиме від самотності. Колектив закладу, інші вихованці – це не рідні для дитини люди. Колись вона вийде із закладу й залишиться сам на сам зі своїми проблемами. І, як правило, їй потім нікому допомогти. Статистика свідчить, що батьки 30 відсотків дітей, які нині живуть в інтернатних закладах, виховувалися в таких установах. Це вже модель. Ми можемо систему змінити. Це можливо. Краще зберегти сім’ю для дитини. Якщо це неможливо, то ліпше знайти дитині нову родину, аніж вона роками поневірятиметься по інтернатних закладах», – зауважив Микола Кулеба.

Він наголосив на завданнях у межах реформи деінституціалізації – підтримці сім’ї на рівні громади, вчасному виявленні родин, які опинилися в складних життєвих обставинах, припиненні влаштування дітей до закладів із причини бідності чи складних життєвих обставин.

Представники міжнародного благодійного фонду Lumos, за підтримки якого в області відбуватиметься реформування інтернатів, розповіли про свою діяльність в інших країнах.

Голова облдержадміністрації Олег Синєгубов підписав із міськими головами Лубен, Кременчука, Миргорода, секретарем Полтавської міської ради меморандуми про співпрацю у сфері розвитку системи захисту дітей.

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk