Previous Next

Упродовж місяця у Полтавському краєзнавчому музеї працюватиме виставка «Українське військо. 1917-1921»

Надрукувати

У Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського експонують виставку «Українське військо. 1917-1921». Вона створена фахівцями Українського інституту національної пам’яті відповідно до програми відзначення 100-річчя Української революції.

Презентували її торік у Києві до Дня збройних сил України. Про це розповіла старший науковий співробітник Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського Наталія Кузьменко.

«Поступово українські державні діячі початку ХХ століття розуміли, що держава має право, коли вона має силу. Для цього їй треба мати збройні сили. Виставка чітко показує існування збройних сил, їх важкий період із 1917 по 1921 роки. Інформація дуже детальна, повна, – розповіла Наталія Кузьменко. – Добре, що з 2014 року українці задумалися над фактом, а не над догмою. Їх цікавлять факти як такі. Але далеко не кожен може дозволити собі переглянути 300 монографій. Ця виставка має вижимки з цих монографій, щоб показати факти. Вона детально показує, як українці приходили до розуміння українізації армії в той час, як українські державники відмовилися від державних сил і в результаті втратили незалежну Україну. Чому крутянам довелося прийняти на себе такий важкий удар, чому до них не встиг Симон Петлюра, хоча поспішав їм на допомогу з усіх сил, чому йому довелося повернутися до Києва».

Переглянули виставку учні 7 і 10 класів Полтавської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №10 імені В.Г. Короленка.

Близько місяця виставка експонуватиметься у Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського. Наталія Кузьменко розповіла, що згодом її планують показати в районних центрах Полтавщини.

Крім того, експозицію можна переглянути на офіційному вебсайті Українського інституту національної пам’яті.