Previous Next

У Полтаві презентували книгу листування літературознавця та письменника-емігранта з Полтавщини

Надрукувати

У Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Котляревського презентували книгу «До вас я маю особливу симпатію…» листи Григорія Костюка до Олекси Ізарського 1955-1995».

До книги увійшов 91 лист вченого-літературознавця Григорія Костюка до письменника, уродженця Полтавщини Олекси Ізарського (Олексія Мальченка), які впорядкував Олександр Ротач. Листування двох видатних українців відбувалося у післявоєнний час на чужині. Обидва, усвідомивши неможливість подальшого життя в більшовицькому середовищі, наприкінці Другої світової виїхали з України і після поневірянь у таборах перебралися до США.

Усі листи публікуються вперше, як і більшість опублікованих у книзі світлин, і є цінним джерелом історії українського літературного життя в еміграції. Після смерті О. Ізарського архів та частину бібліотеки письменника його давній приятель переслав у Полтаву Аллі Ротач, дружині видатного енциклопедиста і літературознавця Петра Ротача. Його син – Олександр Ротач і став автором-упорядником видання, і присвятив його 95-річному ювілею від дня народження батька.

«Костюк фактично благословив Ізарського на заняття літературною працею, а батько був одним із першовідкривачів цього письменника для українського читача. У них були теплі довірливі стосунки. Це пов’язане з нашою родиною, тому саме я взявся за цю книгу», – розповів Олександр Ротач.

«Особливість книги в тому, що це не лише листи, а ще й дуже солідний науковий супровід – примітки до листів, алфавітні покажчики імен (500 «розкодованих» імен), він аргументує, доповнює, що допомагає читачеві не лише прочитати листи, але й зрозуміти епоху. Листи – це першоджерело, з якого дізнаємося правду», – наголосила рецензент видання, завідувач кафедри української літератури Полтавського національного педуніверситету ім. В.Короленка Віра Мелешко.

Прикметно, що під час роботи над книгою вдалося встановити вірогідне місце народження Ізарського – село Климівка на Карлівщині.

«Кожен лист – це загадка. Бо ті, хто листувався, знають, про що йдеться, але коли це віддаляється в часі, та ще й люди материково роз’єднані… Це титанічний труд, бо є енциклопедичний напрямок, що вимагає дотримання жорстких канонів, і Олександр Петрович все це зробив»,  – зазначив ректор Полтавського національного педуніверситету Микола Степаненко.

Книга вийшла у полтавському видавництві «Дивосвіт» за кошти обласного бюджету згідно з Планом випуску соціально-значущих видань на 2019 рік.