• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

2,4 мільярда гривень цьогоріч спрямують на субсидії та пільги в області

На реалізацію всіх державних програм у поточному році буде спрямовано 5 мільярдів гривень. Із них 2,4 мільярда гривень – на надання субсидій і пільг. Про це на апаратній нараді поінформувала директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Людмила Корнієнко та розповіла про новації у сфері надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг.

За її словами, програмою житлових субсидій нині охоплено 169 тисяч сімей, які проживають у регіоні. Пільги отримують 68 тисяч сімей. Загалом 40 відсотків родин на Полтавщині одержують державну підтримку під час оплати житлово-комунальних послуг. Середній розмір субсидії в опалювальний період становить в області 1200 гривень, а розмір пільги залежить від статусу пільговика. Найменший розмір пільги призначений дітям війни, а найбільший – інвалідам війни.

«Протягом 26 років у державі не змінювався порядок надання пільг для всіх категорій. Тому торік в Україні запровадили реформу державних соціальних пільг, яка передбачає монетизацію останніх. Визначені постановою Кабінету Міністрів два способи надання пільг – готівкова і безготівкова форми. Згідно з постановою Уряду від 17 квітня 2019 року пріоритетною була безготівкова. 66 тисяч пільговиків одержували виплати у зазначеній формі. Натомість 2 тисячі – в готівковій, – зазначила Людмила Корнієнко. – Пільговикам, які отримували виплати безготівково, потрібно було надати додаткові роз’яснення, адже механізм інформування смс-повідомленням не завжди був дієвим. Повідомлення не завжди доходили чи були зрозумілими для одержувачів. Тому сплатити житлово-комунальні послуги пільговикам, особливо тим, які проживають у сільській місцевості, було дуже складно. Вони додатково зверталися в управління соціального захисту населення».

Людмила Корнієнко розповіла, що для проведення додаткової роз’яснювальної роботи на рівні Департаменту створили пам’ятку про сплату житлово-комунальних послуг. Її торік у листопаді доставили кожному пільговику. Водночас Департамент працював із профільними Міністерством, надавав пропозиції щодо внесення змін у постанову КМУ з метою спрощення порядку надання пільг у безготівковій формі.

«27 грудня Кабінет Міністрів прийняв постанову №1123, яка значно спростила механізм надання пільги. Зокрема, передбачена спрощена форма звернення пільговиків із 1 січня поточного року – в управління соціального захисту населення із заявою та довідкою будь-якої установи Ощадбанку про відкриття соціального рахунку. Ці заява і довідка є підставою для перерахування коштів пільговику повністю нарахованої пільги через вибрану установу Ощадбанку. Тобто така система гарантує спрощене звернення в управління соціального захисту населення, виплату пільги в готівковій формі в першій декаді кожного місяця і можливість економити кошти, – додала Людмила Корнієнко. – У січні цього року в управління соціального захисту звернулися 6 тисяч пільговиків, із них переважна більшість містяни. Очікуємо, що їх звернеться значно більше людей – близько 20 тисяч. Відповідно до проведеного нами аналізу 35 тисяч пільговиків проживають у сільській місцевості, а 33 тисячі – у містах».

Людмила Корнієнко зазначила, що пільговикам, які проживають у сільській місцевості та з певних причин не мають можливості наразі одержувати пільгу в грошовій формі через будь-які установи Ощадбанку, вказане право буде надано після закінчення опалювального сезону – після 16 квітня.

«Зазначені пільговики матимуть право отримувати пільгу в грошовій формі, однак через установи Укрпошти. Нині проводимо відповідну роз’яснювальну роботу. Зокрема, детальне роз’яснення буде розміщено в рахунках організацій-надавачів послуг за січень і лютий. Крім того, в усіх районах, містах, а також у Департаменті працюють телефонні лінії, куди можна звернутися за роз’ясненнями».

Заступник голови облдержадміністрації Катерина Рижеченко поцікавилася особливостями проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед пільговиків та запропонувала розробити показники, за якими аналізувати стан поінформованості громадян.

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk