Previous Next

Олег Синєгубов зустрівся із командою Полтавського регіонального офісу Програми U-LEAD

Надрукувати

Голова облдержадміністрації подякував за співпрацю й наголосив на важливості її продовження.

«Процес децентралізації завершується. Деякі об’єднані територіальні громади, органи місцевого самоврядування не досить готові. Можливо, не розуміють відповідальності, яка на них буде покладена через рік-два. Дякуємо за надані експертні консультації з питань утворення ОТГ, – зазначив Олег Синєгубов. – Комунікація з громадами для нас дуже важлива. І громади в ній зацікавлені, а також у навчанні. Нині у місцевих бюджетах залишкові кошти – 1 мільярд гривень. Так сталося не тому, що органи місцевого самоврядування не хочуть їх використовувати, а через те що не вміють, не знають куди їх ліпше спрямувати й бояться відповідальності. Тому нам потрібна комунікація. Ми вже розробляємо плани виїзних зустрічей із громадами. Маємо виступити партнерами, навчити, допомогти, пояснити, як має бути. І в цій сфері співпраця, партнерство із полтавським регіональним офісом дуже важливі. Розуміємо велику відповідальність, яка на нас покладена. Якщо зараз не навчимо громади управлінській культурі, то через рік-два матимемо проблеми».

Керівник Східного регіонального хабу Програми U-LEAD з Європою (Донецька, Луганська, Полтавська, Сумська, Харківська та Черкаська області) Денис Ткачов подякував за можливість зустрітися та розповів про зміни у форматі роботи офісу.

«Для Програми U-LEAD облдержадміністрація та керівник області – перші партнери у реалізації ініціатив із децентралізації. Полтавський регіональний офіс, донедавна це був Центр розвитку місцевого самоврядування, є одним із найбільш ефективних і показових із нашого досвіду. Із першого січня й протягом найближчих шести місяців у нас перехідний період. Ми переформатували наші регіональні підрозділи: тепер це не центри розвитку місцевого самоврядування, а регіональні офіси програми U-LEAD, – пояснив Денис Ткачов. – Усі працівники є співробітниками GIZ – міжнародної агенції, яка імплементує більшу частину Програми U-LEAD за дорученням Уряду Німеччини та Європейського Союзу. Є певні зміни в нашій роботі. Ми не суб’єкти прийняття рішень, а переходимо на експертний формат, консультування. Надалі працюємо з громадами, які об’єдналися, об’єднуються. Це й консультаційна підтримка, навчання, підвищення кваліфікації як голів, так і працівників громад. Це наші пріоритети. Продовжимо й практику консультацій та допомоги в складанні стратегій громад. Докладатимемо максимум зусиль, аби такі стратегії були дієвими».

Керівник Полтавського регіонального офісу Програми U-LEAD Ірина Балибіна подякувала за конструктивний діалог. Представила команду регіонального офісу – експерта з юридичного супроводу діяльності громад із децентралізації Володимира Божка, експерта з муніципальних послуг і муніципальних фінансів Геннадія Фасія, спеціаліста з комунікації Юрія Ісаєва, координатора операційної роботи Марію Юмашеву.

«Програма U-LEAD з Європою дала нам певні повноваження, інструменти. Нашою командою працюватимемо, щоб Полтавщина входила у п’ятірку лідерів із децентралізації. Наша область має всі можливості стати лідером», – зазначила Ірина Балибіна.