Previous Next

В облдержадміністрації розглядають справи щодо реабілітації кількох репресованих жителів Полтавщини

Надрукувати

Відбулося засідання регіональної комісії з реабілітації у Полтавській області жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років при Департаменті культури і туризму облдержадміністрації.

Голова комісії Анатолій Банний представив присутнім нового члена комісії – заступника голови Полтавської облдержадміністрації Катерину Рижеченко. Вона висловила вдячність за змогу приєднатися до поважної місії.

Зокрема на засіданні розглянули звернення жителя Чутівського району щодо реабілітації його діда Меркурія Петровича, якого після війни засудили на 10 років. Чоловік так і не повернувся з таборів додому. Заявник Василь Коротич прибув до Полтави, щоб детально розповісти про свого родича. Члени комісії ознайомилися з матеріалами справами й вирішили детальніше вивчити кримінальні справи засудженого та зробити ще кілька звернень до архівних установ. Адже комісія з реабілітації жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму в Києві, яка приймає остаточне рішення, вимагає від регіональних підрозділів якомога більше документів по кожному кандидату на реабілітацію.

Члени комісії одноголосно проголосували за звернення жительки Лубен, яка повторно подала документи щодо реабілітації батька.

А по справах двох полтавців, засуджених колегією Полтавської губернської надзвичайної комісії у 1920 та 1928 роках, документи готуються й будуть розглядатися на наступних зібраннях комісії «пакетом».

Також представники облдержадміністрації, обласної ради, прокуратури, СБУ, громадських організацій, історики, науковці, що входять до складу комісії, хвилиною мовчання вшанували пам’ять колеги історика Віктора Ревегука, який помер наприкінці 2019 року.