Previous Next

Медзаклади Полтавщини готові до контрактування з НСЗУ, – директор Північного міжрегіонального департаменту НСЗУ

Надрукувати

У Полтавському обласному онкодиспансері відбулася зустріч керівників медзакладів області, першого заступника голови Полтавської ОДА Дмитра Луніна, департаменту охорони здоров’я з міжрегіональним представництвом Національної служби здоров’я України.

Директор Північного міжрегіонального департаменту Національної служби здоров’я України Вікторія Мілютіна та фахівці Департаменту охорони здоров’я розповіли керівникам лікарень про проведену роботу області у реформуванні медицини та окреслили першочергові завдання, які необхідно виконати закладам охорони здоров’я для контрактування з НСЗУ щодо надання якісних медпослуг у 2020 році.

«Із квітня вся країна переходить від оплати за ліжко-місце до оплати за надану послугу. Пілот, який відбувався на Полтавщині, показав, що цей механізм працює. Медзаклади області посідають перше місце в Україні щодо готовності роботи з НСЗУ. Ваші лікарні демонструють позитивну динаміку і в комп’ютеризації. Я впевнена, що до 28 лютого всі заклади охорони здоров’я  встигнуть автономізуватися, підключитись до електронної системи й отримувати кошти за надані пацієнтам послуги. Також Полтавщина є лідером з отримання коштів від НСЗУ», – зазначила Вікторія Мілютіна.

Вона додала, що заклад повинен відповідати всім вимогам. В іншому випадку контракту не буде.

Директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак підбив підсумки проведеної роботи.

«Ми перші в Україні розпочали працювати з НСЗУ і отримувати оплату за надану послугу, ми стали ефективніше та прозоріше використовувати податки, які платять люди. Реформу охорони здоров’я необхідно розглядати, як засіб для досягнення цілі, – стандартизувати та робити доступними медичні послуги. У нас є комунальне підприємство, яке вже функціонує, ми повинні активно працювати в цьому напрямку», – наголосив Віктор Лисак.

Також він розповів про нормативну базу, якої раніше не було і яка потрібна, як керівникам лікарень, так і місцевій владі.

Начальник відділу фінансово-економічної роботи ДОЗ Алла Бредихіна проінформувала керівників про першочергові завдання, які необхідно виконати лікарням для контрактування.

Має бути Стратегічний план розвитку лікарні – документ, який розробляється на 3 – 5 років та затверджується сесією міської чи районної ради. Також керівникам медзакладів необхідно не забувати про своєчасні внесення змін до фінансових планів. Порушення його може призвести до кримінальної відповідальності.