Previous Next

Старі новорічні листівки та ялинкові прикраси показали в музеї авіації і космонавтики

Надрукувати

У Полтавському музеї авіації і космонавтики провели новорічний захід у стилі ретро із презентацією унікальних видань, новорічних листівок на космічну тематику з колекцій полтавців та демонстрацією ялинкових прикрас.

«Упродовж різдвяних і новорічних свят кожен із нас бажає своїм рідним і друзям щастя, здоров’я, миру за допомогою сучасних засобів комунікації. Та 150-200 років тому цю функцію виконували вітальні поштові листівки, – повідомив провідний науковий співробітник науково-дослідного сектору пересувних і стаціонарних виставок Полтавського музею авіації і космонавтики Владлен Орлов. – Перші прообрази новорічно-різдвяних листівок із зображенням Христа з’являються ще у ХV столітті в Німеччині. Перша загальнодоступна листівка побачила світ у 1843 році у Лондоні ескізом ілюстрації Джона Горслі».

У Радянському Союзі упродовж 1920-1930 років вітати з Різдвом було заборонено. Лише у 1935 році відбулася «часткова реабілітація» зимових свят із новим контекстом. Так, замість різдвяної з’являється новорічна листівка.

Пік інтересу до листівок припав на 1960-1970 роки. Відбувається масовий друк поштівок, які демонстрували успіхи країни в галузі космонавтики. Подібна проблематика домінує в унікальній збірці новорічних листівок колекціонера, мецената, митця, літератора Юрія Меліхова. Серед представлених листівок є експонати, датовані початком ХХ століття.

Символом новорічно-різдвяних свят є ялинка та її прикраси. Спочатку її прикрашали яблуками, горіхами, квітами. Перша скляна кулька зявилася в 1848 році в Німеччині. На зовнішній вигляд ялинкових прикрас впливали події світового масштабу. Наприклад, після старту першого штучного супутника землі або польоту Юрія Гагаріна з’являються фігурки космічних апаратів, супутників і космонавтів.

На виставці показали близько 60-ти ялинкових прикрас повоєнного періоду. Її

відвідали митці, художники, громадські активісти, історики, краєзнавці, журналісти, школярі ЗОШ №26 м. Полтави, учні релігійної школи, молодь, наукові співробітники Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського та Музею авіації і космонавтики.

Відвідувачі матимуть можливість ознайомитись із виставкою до 28 січня.

Полтавський музей авіації і космонавтики