Previous Next

На Полтавщині освоїли 70% коштів із Фонду охорони навколишнього природного середовища

Надрукувати

Заступник директора Департаменту екології та природних ресурсів Полтавської обласної державної адміністрації Олександр Ткаченко на апаратній нараді звітував про роботу установи за минулий рік.

Зокрема зазначив, що одним із завдань Департаменту є планування природоохоронних заходів для фінансування з Фонду охорони навколишнього природного середовища. За звітний період було опрацьовано 154 запити на суму 265 820 138 грн.
«Фінансування та освоєння коштів із обласного Фонду минулого року здійснено на 70% від запланованих. Є підтвердження про використання 59,2 млн грн, що становить 70%. Перелік природоохоронних заходів на 2019 рік був визначений постійною комісією з питань екології та раціонального природокористування облради. Остаточне фінансування прийняли на черговій сесії. Розпорядниками коштів є 8 управлінь та департаментів ОДА. Станом на 2 січня Департамент отримав 103 запити фінансування на загальну суму 105 145 099 гривень», – сказав Олександр Ткаченко.
Він додав, що основні проблеми, які вирішував Департамент у 2019 році, – зменшення відсотку зарахування до обласних бюджетів екологічного податку.
Із 2018 року після набуття чинності Закону України „Про внесення змін до Бюджетного кодексу України” зарахування більшої частини екологічного податку почали надходити до загального фонду державного бюджету і зменшилися зарахування до спеціального фонду обласних місцевих бюджетів. Це спричинило зменшення фінансування.
«У Полтавській області це призвело до того, що надходження до спецфонду охорони навколишнього природного середовища у 2017 році становили понад 91 млн грн, тоді як у 2018 та 2019 роках – відповідно більше 58 млн та 48 млн грн, що на 33 та на 42 млн грн менше. При цьому кошторисна вартість природоохоронних заходів із кожним роком зростає. Тому виникає недофінансування природоохоронних заходів», – сказав Олександр Ткаченко.
Голова облдержадміністрації Олег Синєгубов зазначив, що обласна влада докладатиме всіх зусиль , щоб повернути 55% екологічного податку до спецфонду обласного бюджету.
«Потрібно активізувати роботу у цьому напрямку. Будемо звертатися і до профільного комітету, до Уряду, щоб цю ситуацію змінити», – сказав голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов.
Свою позицію щодо екологічного податку висловив і голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький.
«Дійсно, у нас забирають екологічний фонд. Думаю, що ми сформуємо свою позицію щодо повернення екологічного фонду, який у нас був у 2017 році. Це абсолютно правильно. На жаль, екологія не стає кращою. Тому маємо за що боротися», – сказав він.