• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

На Полтавщині посилюють охорону лісових масивів

Лісівники Полтавщини проводять роботу з охорони лісових масивів. Для цього у кожному лісогосподарському підприємстві є постійно діючі рейдові бригади, які протягом року проводять патрулювання з охорони лісів від пожеж, браконьєрства і самовільних рубок. Боротьба з незаконними рубками – один з найголовніших напрямків роботи державної лісової охорони.

У 2019 році державною лісовою охороною здійснено 1242 рейди, у ході яких виявлено 53 випадки самовільних рубок. 8 справ направлено в правоохоронні органи, одна розглянута судами. Стягнуто за рішенням суду та добровільно відшкодовано 51,5 тисяч гривень. Разом з тим, у порівняні з 2018 роком кількість незаконних рубок дерев зменшилася, тоді було виявлено 105 самовільних рубок.

Начальник Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства Юрій Тараненко зазначає, що незаконні рубки завдають значних фінансових збитків лісовому фонду. Крім того, значно погіршується екологічна ситуація, як в регіоні, так і в державі в цілому.

 – Щоб вирішити дане питання нам потрібне, перш за все, відповідне державне фінансування, яке уже четвертий рік поспіль відсутнє. Уся охорона лісових масивів проводиться за власний рахунок державних лісогосподарських підприємств. По-друге – це роз’яснювальна робота з населенням. А тих, хто краде – притягувати до кримінальної відповідальності. Важливим напрямком у боротьбі з нелегальними рубками є запровадження Єдиної державної системи електронного обліку деревини, доступ до якої відкрито Національній поліції та Службі безпеки України, а також реалізація проєкту електронного реєстру лісорубних квитків на заготівлю деревини «Ліс у смартфоні», який також вміщує онлайн-карту рубок. До речі, лісгоспи Полтавщини одні з перших в Україні, де був запроваджений цей пілотний проект.  По-третє, це тісна співпраця  з громадськістю та залучення громадських, екологічних організацій, а також правоохоронних органів до спільного патрулювання та охорони лісових масивів, – пояснив Юрій Тараненко.

Зазначимо, що відповідно до статті 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення, незаконна порубка і пошкодження дерев або чагарників, перевезення, зберігання незаконно зрубаних дерев або чагарників; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняках природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до шістдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян(510-1020 грн), на посадові особи від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподаткованих мінімумів (2550-5100 грн).

Крім того, порушник має сплатити збитки за кожне самовільно зрубане дерево, які залежать від діаметру пня. Відповідно до додатку 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 23.07.2008 № 665 «Такса для обчислення  розміру шкоди, заподіяної лісу підприємствами, установами, організаціями та громадянами незаконним вирубуванням та пошкодженням дерев і чагарників до ступеня припинення росту» відшкодовується шкода:

діаметр дерева у корі біля шийки кореня             розмір шкоди

до 10 см                                                                  166,15 грн

10,1-14 см                                                               292,75 грн

14,1-18 см                                                               751,65 грн

Статтею 246 Кримінального кодексу України «Незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу» визначено, що незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, що заподіяли істотну шкоду, карається штрафом від тисячі до тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17000-25500 грн) або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, караються обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Прес-служба Полтавського ОУЛМГ

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk